Ce te faci dacă ai inspiraţie din surse multiple (citeşti alte cărţi, natura, prieteni, întâmplări etc) dar nimeni nu citeşte ceea ce scrii? Mai continui să scrii sau te apuci de altceva?
Nu vreau să-ţi dau eu aceste răspunsuri! Cel mai bine le găseşti tu, în interiorul tău!
Ce pot să fac în acest articol este să-ţi spun cum mi-am răspuns eu la aceste întrebări…
După ce am participat la Festivalul Internaţional de carte – Transilvania, Ediţia a IV –a, din Cluj Napoca.
De 2 săptămâni aşteptam să aibă loc un eveniment important, în cadrul festivalului…
Ce anume?
Întâlnirea cu Mircea Cărtărescu, invitat de onoare la Festivalul Internaţional de carte – Transilvania 2016. Iată că pe 8 octombrie am fost acolo!
Cine e Mircea Cărtărescu?
Spre ruşinea mea nu am citit cărţi scrise de el, ci doar poezii. Însă, dumnealui a fost un subiect de discuţie prezent pe buzele mamei mele.
Aşadar, Mircea Cărtărescu este un poet, prozator, critic literar și publicist român, născut la Bucureşti.
Ce îl face pe acesta deosebit de ceilalţi scriitori?
După cum spune şi scriitorul Gheorghe Crăciun „la Mircea Cărtărescu noutatea de viziune e evidentă. Corpul e reprezentat de el ca o mașină vie, mecanică, producătoare de halucinaţii, fantasme și care se instituie de multe ori ca o prezență tutelară a oricărui tip de viziune despre obiecte, lucruri, acte imaginare…”
Ce crezi ca urmeaza sa-mi trec in agenda?
De citit carţile lui…
Ce mi-a plăcut în discursul lui Mircea Cărtărescu, a fost felul cum aborda el problema cititului şi a scriitorilor.
„Suntem cu toţii cititori, trăim în lumea cărţii, unde cetăţeanul se numeşte cititor, iar cartea este maşinăria ideală pentru acest proces al cititului” – afirmă Mircea Cărtărescu.
Astfel, în timpul evenimentului, el a descris ce înseamnă să fii scriitor şi cum ar trebui să fie un scriitor.
“Recitim fiecare frază pe care o scriem, fiecare jumătate de frază pe care o scriem, fiecare cuvânt pe care îl scriem, îl citim. Literatura este procesul scriere – citire.
Nu este posibil să scrii fără să citeşti… Adevăraţii scriitori sunt cei mai buni cititori ai propriilor texte.
În momentul în care îţi citeşti textul şi nu te înşeli, nu crezi că textul pe care îl scrii este bun dacă el este prost, atunci eşti un scriitor adevărat. Daca nu ştii să citeşti nu ai cum să scrii.”
Uitându-mă în sală, am văzut mulţi tineri cu cărţile lui în mână, care notau de zor, unii chiar cu stilouri rafinate şi elegante.
Eram încântată…foarte încântată să văd atât de mulţi tineri interesaţi de literatură, lectură şi în definitv, de propria dezvoltare.
Mircea Cărtărescu a atins şi subiectul dezbătut de mulţi la televizor sau în şcoli – cel de dispariţie a cititului şi a cărţii. “Cartea nu este în pericol după părerea mea, cartea a agonizat fericită de când se știe și va agoniza fericită și în viitorul previzibil”, spune autorul.
Un mănunchi din ideile sale m-au pus pe gânduri…
„Ce, dacă moare literatura? Un scriitor adevărat ar scrie literatură și dacă ar ști că nu va mai avea nici un cititor. Vedem cu toții că literatura este în dificultate.
Dar când a jubilat literatura? Când au fost scriitorii extraordinar de celebrați? Niciodată.
Un scriitor este pe jumătate un erou, pe jumătate un martir, dar niciodată un privilegiat al sorții. (…)Scrisul este un dat al câtorva oameni care nu știu să facă altceva.”
Ce am conştientizat ?
Mircea Cărtărescu mă inspiră să scriu mai mult, să îmi urmez pasiunea cu dedicare – aceea de a scrie poezii… a scrie poezii pentru acei oameni care mi le citesc; puţini, mulţi, câţi or fi şi chiar dacă nu sunt, să scriu în continuare.
Pentru că, în definitiv, asta mă eliberează şi mă împlineşte!
Voi începe să citesc cărţile lui Mircea Cărtărescu!
Foto: Festivalul Internaţional de carte – Transilvania
Cu drag,
Adelina Elena Ababei
- Îmbunătățește-ți strategiile de business la TopHotel Conference 2024! - aprilie 17, 2024
- Înscrierile în competiția TopHotel Awards 2024 sunt deschise! - martie 5, 2024
- Industria ospitalității se reunește la TopHotel Conference & Awards 2023! - mai 19, 2023
Leave A Comment