Zen Fest

Gata, ştiu, acum înţeleg!

Acestea sunt cuvinte periculoase! 🙂

Mai ales după o primă zi, la Zen Fest Revolution.  De ce spun asta?

  1. Pentru că am asimilat multă cunoaştere la nivel intelectual, dar nu şi “în muşchi”.
  2. A urmat a doua zi, care a fost cel puţin la fel de bogată în informaţii şi experienţe.

Zen Fest

Viaţa începe, după Zen Fest!

Asta spunea Dan Baciu, unul dintre vorbitorii zilei #2. Dar despre discursul dumnealui îţi voi povesti puţin mai târziu…

Duminica a început la Zen Fest Revolution cu  echilibrul corp-minte-suflet!

Au fost două sesiuni practice, care să energizeze corpul, să liniştească mintea şi să acceseze sinele spiritual.

Andrei Chirilă a dat startul cu o oră de bodyArt. 

Ce este?

O formă de mişcare care îmbină tehnici de yoga, elemente de gimnastică medicală şi respiraţia.

Astfel se ajunge la echilibrul amintit mai sus implicând toată fiinţa şi ambele polarităţi ale noastre-Yang (latura masculină) şi Yin (latura feminină).

BodyART este un antrenament holistic funcțional foarte complex, executat pe saltea cu picioarele goale. De altfel,se bazează pe cele cinci elemente din medicina tradiţională chinezească.

A urmat apoi Cosmin Cobuz, cu Ashtanga Yoga. 

Aş cum? 🙂

Zen Fest

Să ne lămurim un pic cu termenii, bine?

Yoga înseamnă uniune şi este una dintre cele 6 şcoli tradiţionale ale hinduismului. Este o practică spirituală şi nu o religie.

Ashtanga înseamnă opt ramuri.

Ashtanga yoga este un stil de hatha yoga, care se bazează pe un flux constant de mişcări şi respiraţie. Cele 8 ramuri ale acestui tip de yoga sunt:  yama si niyama, , asana , pranayamapratyaharadharanadhyana şi samadhi.

Timp de o oră, participanţii s-au lăsat ghidaţi de Cosmin, în lumea ashtanga yoga. Toate gândurile, emoţiile şi preocupările s-au îngrămădit şi ulterior transformat, în spaţiul saltelei fiecăruia. 🙂

Discursurile propriu zise au început în jurul prânzului.

Prima invitată, terapeutul Emilia Luca ne-a vorbit despre regăsirea de sine.

Zen Fest

Lucrurile  care m-au impresionat la această doamnă au fost dedicarea, sinceritatea şi intensitatea cu care şi-a livrat discursul. Experienţele proprii şi lecţiile învăţate din ele au dat greutate vorbelor sale.

„Mă minunez de ce mă invită oamenii la conferinţe? Ce-or vrea oare să le spun? Eu nu ştiu nimic! Dar dacă mă invită, înseamnă că am totuşi ceva bun să le spun.”

Ce idei am reţinut de la Emilia Luca?

-în viaţa fiecăruia va veni momentul în care nicio teorie/cunoaştere nu mai funcţionează.

-toţi ne simţim „pierduţi uneori”. Aceste momente sunt binecuvântări deghizate, căci seminţele înţelepciunii, sincerităţii şi autenticităţii încep să încolţească în noi.

-ne e teamă să ajungem la lumina din noi. Adesea o ascundem „minţindu-ne frumos” în diverse privinţe. „Mai am timp!”, „Nu e momentul acum!”, „Nu e de mine asta!” etc.

-viaţa se manifestă liber prin tine, fără să-ţi ceară acordul! 🙂 Când opui rezistenţă acestei manifestări şi cu cooperezi cu ea apare durerea.

– onestitatea este o parte esenţială din regăsirea de sine. Să fii onest cu tine însuţi până „la sânge” este uneori un lucru foarte dificil.

– când ajungi la linişte interioară, atunci începe manifestarea conştientă a divinului din tine.

-singura datorie autentică pe care o ai în lumea asta este faţă de tine.

-ajungi la răspunsurile potrivite, adresându-ţi întrebările potrivite.

– să experimentezi suferinţa este un drept divin al fiecăruia, la fel ca şi experimentarea bucuriei. Dacă cineva alege să sufere, lasă-l/o să o facă.

-drumul regăsirii de sine înseamnă să-ţi asumi că tot ce ţi se întâmplă are legătură DOAR cu tine însuţi.

-când eşti în zen sau eşti sincer cu tine însuţi, cei din jurul tău înfloresc, fără ca tu să mai faci vreun efort conştient. Un exemplu bun aici este filmul Padre Pio, pe care ni l-a recomandat.

– Melodia Pământul Deocamdată interpretată de Mircea Vintilă, care spune că „Pe Pământ avem de toate/ şi mai bune şi mai rele/ şi-n închisori şi libertate/ şi-a putea şi nu se poate/şi noroi şi stele.

Zen Fest

Prin aceste versuri Emilia a făcut apel la părţile libere din noi pe care le lăsăm să se exprime, dar şi la cele pe care le ţinem închise, încătuşate în propriile convingeri limitative.

Un discurs din care cel puţin o idee îţi face pielea de găină! 🙂

În aceeaşi idee a sincerităţii radicale a continuat al doilea vorbitor al zilei-Cristi Popan.

Zen Fest

El este autor şi coach în domeniile masculinităţii şi al relaţiilor de cuplu.

Cu calm şi fermitate el a abordat întâi câteva aspecte sensibile din ziua precedentă, de la discuţia despre feminitate: iubirea, erotismul şi aprinderea pasiunii în relaţia de cuplu.

Am apreciat stilul relaxat şi informal a lui Cristi care „îţi spune verde în faţă” ce are de spus, cu luciditatea omului care a înţeles nişte lucruri, din mulţi ani de studiu şi practică.

Mai mult, ne-a oferit un exemplu de prietenie, în mod indirect. Un număr mare dintre prietenii apropiaţi au fost alături de el, în sală.

Ce idei am reţinut de la Cristi?

  • Înainte de iubire, pune-ţi problema sincerităţii.
  • Practică sinceritatea în cât mai multe momente din viaţa ta.
  • Omul are anumite nevoi fundamentale, fără îndeplinirea cărora iubirea n-ar putea fi posibilă: încredere, conexiune şi cunoaştere de sine.
  • Erotismul apare între un bărbat şi o femeie pe fondul în care îl cunoşti pe celălalt, în tot ce înseamnă conţinuturi şi calităţi non-sexuale.
  • Sufletul este partea imaterială a corpului caracterizată de activitatea a trei mari poli: conştiinţă, sensibilitate şi mental.

Zen Fest Cristi Popan

  • O viaţă conştientă înseamnă atenţia acordată semnalelor celor trei poli.
  • Senzualitatea feminină este infinit mai puternică decât cea masculină. Asta face ca nevoia femeilor de conexiune cu masculinitatea să fie infinit mai mare.
  • Dorinţa de experimentare sexuală este mai accentuată la femei decât la bărbaţi.

 

  • Sinele este centrul  identităţii noastre. Este partea din noi care suferă consecinţele deciziilor şi alegerilor noastre. Este răspunsul la întrebarea cine sunt eu?
  • Demnitatea este caracteristica masculinităţii.
  • Anxietatea este efectul dezintegrării propriului suflet. Cauzele? Nu practicăm introspecţia şi luăm decizii contrare conştiinţei noastre.

 

  • Orice alegere în acord cu propria conştiinţă aduce sentimentul de demnitate.
  • Sinele trezit răspunde la întrebarea „Ce este cel mai corect să fac acum?”. Răspunsul nu trebuie să mulţumească doar conştiinţa noastră.
  • Kitul obligatoriu pentru recuperarea identităţii masculine, un extras dintr-un din cărţile sale-Demascarea Ipocriziei, în relaţiile de cuplu.

Din motive obiective de spaţiu îţi voi ataşa direct fotografia cu fragmentul din carte, un adevărat manifesto al masculinităţii. 🙂

Zen Fest Revolution Cristi Popan

 

Ioi! Primele două discursuri de la Zen Fest Revolution au ţinţit direct în miezul conştiinţei noastre.

După pauza de prânz, Camelia Misirianţu  ne-a vorbit despre misterul de a fi tu însuţi.

Zen Fest

Am avut în faţa noastră un terapeut şi consilier în human design şi cheile genelor

Discursul a fost „luminat” de personalitatea vibrantă a Cameliei, care ne-a vorbit despre cartea lui Richard Rudd Cheile Genelor şi mesajul ei fundamental: să scoţi la lumină frumuseţea şi autencitatea din interior. Şi să le foloseşti, evident! 🙂

O veche zicală afirmă că „Nu contează ce spui, ci mai ales cum o spui!”

Mesajul a fost valoros şi pus într-o formă diferită, dar ce a contat mai mult au fost vulnerabilitatea, poveştile personale, delicateţea şi vocea Cameliei.

Da, la un moment dat ne-a povestit despre o cerşetoare, care locuia singură într-o casă derăpănată, la limita supravieţuirii. În momentul în care a intrat să-i ducă ceva fructe a suprins-o cântând cu toată forţa I want to break free! Aici a fost momentul când Camelia a îmbinat povestea cu melodia în sine! 🙂

Cu ce idei am plecat de la acest discurs?

-profilul hologenetic, pe care îl poţi face gratuit aici. Vei afla câteva informaţii preţioase despre tine, ce pot servi ca puncte de plecare (şi nu ca o bază absolută) pentru dezvoltarea punctelor tale forte şi a vocaţiei tale.

– avem nevoie să ne iertăm pe noi, constant pentru erorile de percepţie, care ne produc suferinţă nouă şi celor din jur.

– dacă nu vei şti cum să te comporţi cu tine, la modul cel mai dumnezeiesc posibil, nu vei reuşi să faci asta cu nimeni.

-ai încredere în viaţă şi începe să te laşi ghidat de ea, ascultând semnalele intuiţiei tale.

-vindecarea se face prin acceptare şi îmbrăţişarea limitărilor şi demonilor interiori.

-sinele tău este divin, unic şi irepetabil.

-ai venit aici să trăieşti o viaţă şi să desfăşori o muncă pentru umanitate, pe care doar tu o poţi face. Treaba fiecăruia este să descopere această menire şi să o trăiască.

I’m sitting in the Hall of Fame…

Sunt versurile melodiei Hall of Fame de la The Script & Will I am, pe care Camelia ni le-a oferit la sfârşitul discursului ei. Alături de o îmbrăţişare călduroasă pentru oricine venea să o salute. 🙂

După acest moment…

Dan Baciu ne-a vorbit despre echilibru, pace şi împlinire.

Dan Baciu Zen Fest

Asta în timp ce ne-a făcut să râdem, cu lacrimi! 🙂

Pe Dan Baciu (fondatorul Transilvania College alături de soţia lui, Simona) l-am cunoscut în prima zi de la Zen Fest, într-una din pauze.

L-am privit de la distanţă şi m-a observat. Câteva momente n-am putut să reacţionez într-un fel, căci senzaţia de pace şi de demnitate, pe care o transmitea era frapantă. Am povestit pentru câteva momente, timp în care am simţit că se uită în adâncul sufletului meu.

Discursul mi l-a arătat în aceeaşi perspectivă, dar cu câteva ajustări. Dan a lăsat umorul său să iasă la suprafaţă, a mixat poveştile, cu glumele, informaţiile şi lecţiile personale, culegând de mai multe ori ropote de aplauze din public. Am şi filmat discursul live. Îl găseşti aici!

Zen Fest Revolution

Dan Baciu

Ideile pe care le-am reţinut de la discursul său sunt:

  • Să nu crezi nimic din ceea ce auzi/vezi/citeşti, până nu testezi pe pielea ta.
  • Viaţa începe după conferinţe şi training-uri.
  • Viaţa se exersează şi n-o să înveţi niciodată nimic dacă nu experimentezi situaţiile noi fără frică şi fără să opui rezistenţă.
  • Totul e pregătit pentru noi, la naştere. Important e să deschidem acest „rucsac” primit de la viaţă şi să folosim ce este acolo.
  • Pune-ţi întrebarea „De ce m-am născut?” Eu încă nu m-am prins de răspuns, spune Dan, dar sunt pregătit să aflu.” O remarcă ce a provocat râsete în sală.
  • A face dragoste e unul dintre cele mai grozave experienţe umane. Nu poţi să fii încruntat când vorbeşti despre sex. 🙂
  • Viaţa nu-i despre a fi încrâncenat.
  • Tot ce e pe planeta asta e creat pentru noi, ca să ne bucurăm.
  • Trăim într-o ţară superbă şi plină de resurse.
  • Simplitatea poate fi observată la acei ţărani care trăiesc chiar până la/peste 100 de ani, bucurându-se de fiecare zi şi tot ceea ce au.
  • Suntem binecuvântaţi să avem patru anotimpuri, o climă variată şi hrană diversă în fiecare sezon.
  • „Poftiţi la masă”, când o adresezi în familie, nu este deloc o expresie demodată.
  • Poţi să fii tu însuţi în natură.

Mulţumim Dan, pentru acest discurs plin de umor, inspiraţie şi reamintiri blânde că tot ce avem nevoie pentru a trăi fericiţi şi echilibraţi se află în noi.

În  sfârşit!

Ultimul moment de la Zen Fest i-a aparţinut Georgianei Spătaru.

Georgiana Spataru Zen Fest

Instructorul de theta healing ne-a vorbit despre fericire şi relaţia cu banii.

Am apreciat la ea naturaleţea şi conexiunea pe care a creat-o cu publicul. S-a plimbat adesea printre rânduri, a glumit, a pus întrebări prin care ne-a ghidat să găsim răspunsuri în noi.

A abordat banii dintr-o perspectivă spirituală, demontând prin argumente şi exerciţii, convingerile limitative pe care le ţesem în jurul lor.

La final organizatorii au sărbătorit-o cu aplauze, flori, tort şi muzică pentru că a doua zi urma un moment special: ziua ei de naştere! 🙂

Cu ce idei am plecat de la discursul Georgianei?

  • Relaţia cu banii defineşte într-o mare măsură relaţia pe care o avem cu noi şi cu viaţa în general.
  • Exact aşa cum nu vrei să stai în preajma unei persoane care te acuză/judecă/dispretuieşte mereu, nici banii nu stau în preajma celor care fac asta cu ei.
  • Sursa banilor, a iubirii, a sănătăţii este divinitatea nu jobul, moştenirea, afacerea etc.

-după ce ai definit relaţia cu banii şi lucrurile pe care să le faci cu bucurie, următorul pas este să stabileşti cât vrei să câştigi şi automat, la câţi oameni trebuie să ajungi ca să câştigi suma dorită.

– să-l punem pe Dumnezeu în tot ceea ce facem: muncă, sănătate, prieteni, relaţii etc.

– când ne pasionează ceea ce facem, începem să ne îndrăgostim de noi, tot mai mult.

– putem să ne îmbunătăţim relaţia cu banii tratându-i ca pe o persoană şi vizualizând o întâlnire cu ea, în care ne cerem iertare, facem pace şi ne împrietenim cu ea.

1,2, 3 Zeeen!

 Zen Fest

Zen Fest s-a încheiat cu mult entuziasm în sală, un moment artistic (salsa şi bachata) premii şi mulţumiri către şi dinspre echipa organizatorilor condusă de Diana Neamţu. Ea a fost cea care s-a asigurat să se creeze acest context în care o mulţime de idei bune să fie împărtăşite.

Bravo, Diana! 🙂

Ok, acum suntem zen?

Dacă e un singur lucru pe care l-am învăţat la Zen Fest Revolution e că zen-ul e un proces continuu.

Faptul că primim ideile nu înseamnă automat şi integrarea lor. A crede asta e un fel de…aşa cum spune o vorbă, „masturbare mentală”.

Cert e că acolo unde există deschidere interioară, sinceritate şi stăruinţă, există oameni precum vorbitorii de la Zen Fest, idei şi resurse care să ne ajute în propria evoluţie!

Cu drag ,

Radu Dascălul

Ce urmează acum?

 Zen Fest

Două perspective diferite ale zig zagărilor! 🙂

Pentru noi, echipa Zig Zag prin România, acest festival a fost o oportunitate de a privi mai mult în interior şi de a lua decizii noi.

În ce ne priveşte mai avem două săptămâni de şedere în judeţul Cluj, după care participăm la Târgul de Turism al României din Bucureşti şi apoi începem ultimul judeţ planificat în acest an: Sălaj! 🙂 Vom folosi toate aceste idei pentru a ne face vieţile şi călătoriile mai zen! 🙂

Dacă vorbim de Zen Fest, merită să ştii că urmează Zen Fest, Ediţia de Crăciun. Mai multe detalii, în curând pe www.zenfest.ro.

Dar tu?

Ce idee ţi-a plăcut din această a doua zi a festivalului?

Care idee de aici te poate ajuta să mergi la nivelul următor, în viaţa ta?

Unde-s mulţi puterea creşte şi povestea nu s-opreşte! 🙂 Scrie-ne un comentariu cu gândurile şi părerile tale despre Zen Fest Revolution.

Poftă de viaţă şi de călătorii zen să ai,

Echipa Zig Zag prin România.

Blaj

Echipa Zig Zag prin România