“Trecând domnia mea la oaste am tăbărât pe malul Siretului și am văzut acest loc bun și tare. O bisericuță mică din nuiele lipite cu lut. ” domn al Țării Românești Matei Basarab I

În județul Brăila există un monument istoric de seamă, cum ar spune oamenii locului, care are o istorie bogată cu semnificații deosebite pentru această regiune. O zonă care a fost foarte frământată de-a lungul timpului, de trecerile trupei de oști și a suferit mai multe modificări de restaurare. Zidită din temei, cum spune și pisania, la 1637 de către Matei Basarab voievod I și Elena Doamna i-a naștere Biserica Măxineni.

După ce a fost mistuită de flăcări în Primul Război mondial, atât de mult și-a dorit primul viețuitor al acestei mănăstiri să renască lăcașul de cult încât s-a rugat timp de 2 ani în pustiul Măxinenilor. El nu a mai apucat să își vadă visul împlinit. Dar după 73 de ani de pustiu în acest loc s-a auzit pentru prima dată zgomotul clopotelor ce chemau la slujbă.

Dl Director de la Muzeul Brăilei Carol I, Ionel Cândea a fost cel care a realizat săpături arheologice și a scos la lumină chivotul sfânt dar și multe documente ce datau de pe vremea lui Matei Basara.  În timpul restaurării bisericii u reușit să îmbine zidurile vechi cu cele noi astfel încât să dea viață mănăstirii așa cum arăta ea pe manșetă. După zeci de ani de la primele săpături arheologice, a fost sfințită mănăstirea care astăzi poartă hramul Nașterea Sf. Ioan Botezătorul.

Dacă mă întrebi pe mine este un loc de vis, mai ales în perioada lunii Mai. Sălciile de jur împrejur erau înflorite și drumul până la mănăstire înverzit de copacii de pe marginea șoselei.

Indiferent care ar fi convingerile tale religioase, acest loc emană o energie pozitivă ce poate fi resimțită încă de la intrarea în curtea mănăstirii. Acest spațiu verde care înconjoară mănăstirea nouă dar și mănăstirea veche poate fi de multe ori un loc perfect de relaxare și meditație.

Cu drag de călătorii,

Cosmina

Echipa Zig Zag prin România