Cum ai putea să descoperi un oraș în toată splendoarea sa, dacă nu la pas printre străzile și clădirile sale, alături de un ghid brăilean care cunoaște toate zonele ca în palmă? Vorbeam zilele trecute despre cât de multe povești ascunde orașul de pe Dunăre, povești pe care vrem neapărat să le împărtășim mai departe.

După ce am aflat despre faptul că Ana Aslan s-a născut la Brăila și povestea ei de viață ne-a fascinat complet, astăzi vorbim despre biserica cu două povești: Biserica Sf. Nicolae din Brăila.

Aparent o simplă biserică aflăm că este primul monument religios de mari dimensiuni construit la Brăila care în 1835 turnul bisericii era folosit ca sediu al pompierilor. Se spune că într-o noapte un pompier ar fi adormit cu țigara în mână și a luat foc toată biserica. A fost renovată câțiva ani mai târziu.

Pictorul acestei biserici, de origine oltean, pe numele său, Petre Alexandrescu într-o zi frumoasă de vară când lucra în biserică, era urmărit de Atena, dintr-o familie de boieri, care s-a îndrăgostit de el.

Când a aflat tatăl ei despre relația lor, el având o situație materiale mai slabă, a exilat-o pe fiica sa Atena în Grecia, iar când acesta a terminat de pictat biserica s-a dus la părinți ei să le vorbească despre dragoste pe care i-o purta fiicei lui. Acesta i-a spus că o aduce înapoi dar cu o singură condiție: să nu mai picteze niciodată.

Poate ai fi zis că a ales pictură însă aflăm că a renunțat la pictură pentru a se căsători cu Atena ceea ce nu a fost un lucru rău, deoarece amândoi au avut opt copii printre care Petre Ștefănescu Goangă, considerat un mare bariton al vremii, cântăreț de operă român și pedagog.

Biserica Sfântul Nicolae a avut una dintre cele mai mari biblioteci, după 1830, avea cărţi extrem de valoroase, iar acestea se află  şi astăzi în patrimonial Bisericii, o parte din ele la Protoieria Brăila şi o parte la Galaţi.

Biserica este construită din zidărie masivă de cărămidă pe fundație de piatră pare extrem de impunătoare când o privești de la bază.

 Construită în stil neogotic, nava centrală este marcată de turnul clopotniței etajat care are un ceas cu patru cadrane. Ușile de la intrare sunt fixate în ancadramente din marmura albă și ai senzația că urmează să se deschidă singure.

Însă, nu s-au deschis pentru că erau încuiate și nu putea fi vizitată când am ajuns noi. Așa că am mers mai departe să descoperim alte povești din Brăila.

Dacă ajungi în Brăila, neapărat să faci un tur al orașului cu Lâlă Gabriel (City Tour Brăila) asta dacă vrei să descoperi orașul de pe Dunăre în toată spendoarea lui.  Te poți caza la Bella Italia,Hotel Nemosau Dorobanți apartments. O altă locație deosebită este Boutique Hotel Dutzu Residence. Depinde ce anume îți dorești: un hostel intim și simpatic, un hotel de 4 stele sau un apartament doar al tău. Uită-te pe site-urile lor și vezi care te atrage cel mai mult.

Cu drag,

Cosmina din Zig Zag prin România

Echipa Zig Zag prin România