Duminica trecută, o zi cu soare dar totuşi destul de frig, -11 grade C, i-am propus lui Marian să mergem la o plimbare mai lungă. Vizitând Biserica Armeană din Gheorgheni (cea mai veche biserică din oraş) l-am întrebat pe custode de unde am putea să privim oraşul Gheorgheni de la înălțime.

S-a uitat întrebător la papucii mei şi mi-a spus că dacă mă echipez cum trebuie… pot să ajung la Capelele Sf. Ana. Acolo! Şi îmi arată cu degetul spre Dealul Ciobot.

Sus în deal, timide şi frumoase cât două puncte maro, capelele de dimensiuni mici parcă îmi făcea cu mâna. Văzând distanța atât de mare am fugit repede spre camera de hotel să ne echipăm căci în câteva ore urma să se întunece.

Pe strada Capelei dacă mergi până în capătul ei, vei da peste un mic loc de parcare. Laşi maşina acolo şi urci la deal tot înainte, pe jos. Inițial ți se va deschide un drum îngust, între două garduri înalte. Pe zăpadă am observat urme de papuci. A fost un semn că au mai trecut şi alți oameni pe acolo.

Mergi tot inainte timp de câteva minute și la un moment dat ţi se va deschide o panoramă mare în fața ochilor și sus vei putea zări Capelele Sf. Ana. Drumul este marcat de cruci și așa vei ști să nu te abaţi de la traseu.

Nu ştiu alții cum sunt dar eu iubesc drumețiile pe dealuri. În primul rând, pe lângă faptul că mă umple de optimist și mă relaxează, mă ajută să gândesc mai limpede și îmi dau poftă de viață prin buna dispoziție pe care mi-o creează.

Citisem zilele trecute despre călătorii cum că aduc o groază de modificări pozitive la nivel de personalitate dar și că au o sumedenie de beneficii. Iar eu le-am recunoscut pe toate. Călătoriile chiar sunt un tratament pentru orice motiv de stres, boală sau durere.

Revenind la traseul nostru, să știi că drumeția de la locul unde am lăsat mașina până sus este de 30-40 min, în funcție de condiția fizică. Dacă te mai oprești pentru a admira și surprinde peisajele superbe asupra orașului Gheorgheni s-ar putea să îți ia mai mult.

Capelele Sfânta Ana se află pe Muntele Ciobot, la o înălțime de 1087 m, s-au construit într-o apropiere frățească cele două capele: maghiară și armeană.

Pe fațada capelei catolice, o inscripție indică anul construirii: „Construit în anul domnului 1678 de cei 700 de locuitori ai comunei Gheorgheni, rămași în viață după epidemiile de ciumă din anii domnului 1633, 1646, 1677 ca veșnică pomenire.”

Am fost plăcut surprinși să vedem că acest obiectiv turistic este vizitat des de mulți călători printre care și străini.

Unii dintre ei erau echipați și cu bețe de ski de care se ajutau să urce la deal și acompaniați de patrupezi. Până și copiii în vârstă de 5 ani s-au aventurat la un astfel de traseu alături de părinții lor.

Cu drag de călătorii te invit la un drum lin și relaxant spre Capelele Sfânta Ana din Gheorgheni,

Cosmina din Zig Zag prin România

Echipa Zig Zag prin România