În România există multe locuri unice și multe dintre ele sunt foarte puțin cunoscute sau promovate.

Județul Harghita are în total 20 de unicități iar astăzi vă povestim despre orașul Topliţa unde există, un fenomen natural deosebit, o cascadă cu apă termală. Unică în țara noastră și a doua ca formațiune de acest fel din Europa. (Mai este una în Italia).

Obișnuiam să trec mereu prin Topliţa fiind un oraș de legătură între Cluj și Iași. Dar niciodată nu am auzit despre această cascada. Pentru prima dată am auzit atunci când am intrat în județul Harghita cu scopul de a-l promova.

Natura face ca această cascadă să înghețe foarte rar sau chiar deloc. Ei, bine noi am fost norocoși să o găsim înghețată pentru că asta făcea sa fie extrem de frumoasă și deosebită. Dimineața în care am fost să o vizităm termometrele înregistrau -20 g C și era imposibil să stea mai mult de jumătate de oră dacă nu erai îmbrăcăm cu câteva rânduri de haine pe tine.

Cascada cu apă termală se află la sud-vestul orașului și poate fi observată și din tren fiind foarte aproape de o cale ferată. O găsiți pe gps iar drumul este asfaltat.

Pe bună dreptate, cascada a fost declarată monument al naturii, arie protejată de interes național și rezervație naturală de tip biologic și peisagistic. Este deosebită atât pe timp de iarnă cât și în anotimpurile călduroase. Se consideră a fi o raritate în România datorită faptului că s-a format în urma depunerilor de travertin precipitate din apa termominerală, bircabonatată și depuse pe afloriment și pe vegetație.

Suprafața totală a rezervației este de 0,5 hectare. Vara, spun vizitatorii, căldura pe care o simți vine chiar de la vaporii de apă, a cărei temperatura atinge chiar și 27 de grade.

Printre beneficiile ale apei termale aflăm că este foarte bogată în calciu, însă aspectul deosebit al Cascadei de la Toplița se datorează culorilor care îți încântă ochii.

Culorile speciale reflectate de apă de la alb la brun inchis se formează datorită travertinului din straturile inferioare, aflat într-un proces continuu de depunere. Cascada este alimentată de izvoarele stațiunii Bradul.

Cu drag de călătorii te invit să vizitezi Cascada cu apă termală de la Topliţa în orice anotimp 🙂

Cosmina din Zig Zag prin România

Echipa Zig Zag prin România