Un drum șerpuit te plimbă printre peisajele specific Dobrogei. Splendoarea acestui drum este dată încă de la intrarea dinspre sud, atunci când zărești primul zid calcaros și o curbă care face la dreapta.

Această zonă, pur și simplu îți fură gândurile și te uimește cu fiecare zid de calcar pe care îl privești. Milioane de ani le-au trebuit să ajungă aici și tot aici vor fi încă pe-atât. Ele sunt singurii ghizi din zonă pentru că ei știu cel mai bine ce s-a întâmplat.

Peste 600 de specii mediteraneene și de stepă și-au făcut casă pe Cheile Dobrogei. Datorită umezelii tufărișurile de tip mediteranean cresc aici fiind favorizat de mediul acesta propice.

Cândva în această zonă existau mamuți, rinoceri și lei care se plimbau nestingherit și care o dată cu schimbarea climatică au dispărut. Vei întâlni foarte des popândăul curios, care nu va fi dornic să stea la fotografii.

Cheile Dobrogei, printre cele mai vechi formațiuni de roci din Europa. Sub forma lor curbată, aceste minunate întâmplări inexplicabile ale naturii poartă istorie de milioane de ani.

Pe locul unde cerul este mai aproape de pământ sau locul de unde a început creștinismul se află astăzi, Mănăstirea Sf. Ioan Casian. Un loc de pelerinaj, mănăstirea este situată pe Dealul Casienilor care adăpostește un ansamblu de grote. Multe dintre ele încă necercetate.

De aici vei avea ocazia să vizitezi Peștera Sf. Ioan și o panoramă asupra Lacului Casian ți se va deschide în fața ochilor.

Toată incursiunea de la Cheile Dobrogei până la Mănăstirea Casian s-ar putea să dureze o jumătate de zi. Nu uita să îți iei provizii de mâncare și apă în cazul în care mini-excursia se prelungește. De asemenea, îți recomand să ai încălțămintea potrivită de escaladare și nu… sandale.

Urcarea pe Chei dar și la peșteră presupune o încălțăminte mai adecvată chiar dacă este anotimp de vară. Dacă a plouat, drumul de la mănăstire nefiind pietruit s-ar putea să te murdărească așa că… fii pregătit! Protejează natura și nu arunca pe jos ambalajele, ia-le cu tine așa cum le-ai adus și aruncă-le acolo unde le este locul. Noi suntem singurii care putem să protejăm aceste meleaguri minunate ale țării noastre.

Cu drag de călătorii,

Cosmina din Zig Zag prin România

Echipa Zig Zag prin România