În orașul Murfatlar din județul Constanța, pe drumul ce coboară spre granița de sus prin Ciocârlia, și-a făcut loc pe harta cazărilor din România Vila Familia Vlădoi. Am făcut cunoștință cu gazdele noastre în urmă cu trei ani, pe parcursul călătoriei noastre Zig Zag prin Constanța și a fost o bucurie să revenim, să vedem că eforturile din ultimii ani se văd astăzi în acest spațiu nou. 

Vila Familia Vlădoi_Constanța_Dobrogea_Ionut_Teoderascu_Zig Zag prin Romania_logo ZZR-06485

Unitatea nou inaugurată oferă oaspeților cazare în 10 camere duble și două apartamente și se află la intersecția care îndrumă călătorii spre satul Siminoc. Ambientul interior este unul extrem de plăcut și suntem norocoși că am fost printre primii oaspeți care au pășit în povestea Familiei Vlădoi. Cromatica e una neutră, o combinație de alb și albastru care îți reamintește că ești la câțiva kilometri de litoralul Mării Negre. De confort nu mai încape vorbă, saltele și pernele parcă au complotat pentru răsfățul nostru. Iar dacă vrei să-ți muți biroul și ai posibilitate să lucrezi de oriunde, unitatea de cazare are o conexiune bună la internet, semnal pe rețelele mobile și un birou la dispoziție. 

Vila Familia Vlădoi_Constanța_Dobrogea_Ionut_Teoderascu_Zig Zag prin Romania_logo ZZR-06485

Vila Familia Vlădoi_Constanța_Dobrogea_Ionut_Teoderascu_Zig Zag prin Romania_logo ZZR-06485

Vila Familia Vlădoi_Constanța_Dobrogea_Ionut_Teoderascu_Zig Zag prin Romania_logo ZZR-06485

Vila Familia Vlădoi_Constanța_Dobrogea_Ionut_Teoderascu_Zig Zag prin Romania_logo ZZR-06485

Tur de cramă cu degustare

De sintagma „Familia Vlădoi” se leagă o altă poveste, începută cu mult timp în urmă, cea a vinificației. Crama este situată în centrul satului Siminoc și a luat ființă în anul 1995. De atunci a beneficiat de o atenție deosebită, pe mâinile a trei generații, până astăzi. Gazdele noastre, Anca-Maria, alături de părinții săi, Eugenia și Ion Vlădoi, au continuat tradiția de zeci de ani a cultivării viței de vie și, mai apoi, au comercializat vinul în multe locuri din țară și din străinătate. Participă anual la concursuri și se întorc acasă cu vinuri medaliate. Întrucât cererea pentru turismul viti-vinicol a crescut în ultimii ani și în România, Familia Vlădoi a început să creeze și să ofere tururi cu degustare în cramă, făcând astfel cunoscută povestea vinului de pe dealurile Siminocului. Pentru cei care vor să exploreze și mai mult din cultura Dobrogei, gazdele pot organiza și seri cu specific dobrogean

Noi rămânem cu gândul la suvenirurile lichide de pe dealurile Siminocului și ne alegem favoritul dintre toate: Brizza, în variantă demi-sec sau demi-dulce, pefectă pentru serile de vară de la mare. Nu ne credeți pe cuvânt, e musai de încercat!

Câteva motive să mai rămâi în zonă:

Ansamblul Rupestru de la Murfatlar – 3 km distanță, este un sit arheologic cu bisericuțe și încăperi săpate într-un deal de cretă, care au o importanță deosebită pentru istoria creștinismului pe teritoriul țării noastre; Există speculații că aici ar fi prima biserică și primele chilii ale unei așezări monahale din țară. Momentan obiectivul este închis pentru a împiedica degradarea accelerată, dar sperăm ca factorii decizionali să poată să readucă acest loc în ghidurile turistice ale României.

Rezervația Naturală Fântânița – 1,5 km distanță, a fost declarată rezervația în 1932 și este adăpost pentru specii ale faunei și vegetației din zonă: usturioul, migdalul pitic, inul dobrogean, ricinul, iar printre animale regăsim și broasca dobrogeană;

Mănăstirea Sf. Teotim – 4 km distanță, e o bisericuță construită relativ recent, având multe elemente de arhitectură care duc spre bisericuțele grecești. De aici de lângă mănăstire poți ajunge ușor la literele panoramice „Murfatlar”, de unde ai un punct de belvedere asupra orașului, asupra podgoriilor din zonă, dar și a Canalului Dunăre-Marea Neagră.

Complexul Arheologic Tropaeum Traiani, în Adamclisi, la 45 de km distanță – Împăratul Traian a ordonat să se ridice acest monument triumfal. Prin înălțimea  lui s-a dorit să se arate măreția Imperiului Roman. A fost construit de Apolodor din Damasc, cel care a proiectat și Columna lui Traian, Forul lui Traian de la Roma dar și podul peste Dunăre de la Drobeta Turnu Severin.

Turul plajelor de pe litoral – cu un click aici găsești un traseu al plajelor românești realizat de noi, cu fotografii și informații esențiale

_____________________________________________________

Fotografii realizate de Ionuț Teoderașcu 

Fotografii Dronă: Cosmina Carmen

Nicoleta Felea