Din categoria frumuseților unice ale naturii de pe meleagurile noastre, face parte și Lacul Învârtita. Acest loc nu este prea cunoscut în România, deși este unic.
El ascunde în apă povești ale oamenilor care s-au așezat pe marginea lui, să se odihnească, dar și o legendă care îl reprezintă. Este o confirmare a faptului că poveștile vor fi întotdeauna căi de acces către obiectivele turistice atât pentru români cât și pentru străini.
Legenda spune că în pădurea de lângă satul Nucşoara, trăia un balaur care avea obiceiul să ascundă fecioarele, închizându-le în casa sa formată din stâncă.
În același timp, un flăcău din sat, fiu al unei muritoare şi al Spiritului Pădurii şi-a găsit jumătatea inimii pe care a cerut-o de soţie. Era cea mai populară și frumoasă fată din sat pe care orice băiat şi-ar fi dorit-o ca nevastă, cu toate acestea ea l-a ales doar pe el.
Chiar în ziua nunţii balaurul a răpit-o pe fată. Nucuşor, fără să stea pe gânduri, a pornit imediat în căutarea ei. În drumul său, le-a întâlnit pe zânele pădurii care au încercat să-i sucească minţile dar nu au reuşit din cauza dragostei pe care băiatul o purta fetei. Drept recompensă pentru fidelitatea lui, sânzienele i-au arătat drumul către bestie şi i-au stat alături.
Fiul Spiritului Pădurii ghidat de dragoste și dor a ajuns la balaur, s-a luptat cu el și l-a învins. Milos fiind, băiatul i-a cruţat viaţa, iar bestia nefericită de înfrângere s-a ascuns în firmiturile pământului.
În locul respectiv, s-a format un lac unic în lume, din care încă se mai aud răgetele creaturii. Astăzi, poartă numele de Lacul Învârtita sau Lacul Nucșoara, şi poate fi văzut de oricine trece prin comuna argeşeană.
Această poveste prinde glas prin piesa «Legenda Lacului Învartita» a Teatrului de Păpuşi Aşchiută, din Piteşti. Iată, încă o data cum cei mici dar și adulții se lasă purtați de legendele locului către tărâmul necunoscute al Lacului Învârtita.
La încheiere, trebuie reținut că este cel mai mai mare lac carstic format pe gips (sulfurat de calciu) din România, format în secolul al XIX-lea. Situat la o altitudine de 780, lacul are o suprafaţă de 2,2 hectare şi o adâncime de cinci metri.
Este considerat un important monument al naturii patriei noastre, care face parte din rezervaţia naturală Măgura – Nucşoara, împreună cu brazii din partea de estică a localităţii.
Cu drag de călătorii te invit să vizitezi Lacul Învârtita din Nucșoara, Argeș.
Cosmina
Echipa Zig Zag prin România
- Îmbunătățește-ți strategiile de business la TopHotel Conference 2024! - aprilie 17, 2024
- Înscrierile în competiția TopHotel Awards 2024 sunt deschise! - martie 5, 2024
- Industria ospitalității se reunește la TopHotel Conference & Awards 2023! - mai 19, 2023
Leave A Comment