Dacă decideți să vizitați fiecare loc magic din țara noastră, oare de cât timp ați avea nevoie? Noi ne dorim ca fiecare român să-și redescopere țara cu proprii ochi. Însă, susținem că nu vă ajunge o viață de om la cât este de spectaculoasă.

Vremea schimbătoare ne-a creat dificultăți pe alocuri în luna Martie a anului 2018 atunci când am parcurs județul Buzău. Când a plouat nu puteam să vizităm locurile care presupuneau parcurgerea unui drum forestier sau escaladarea dealurilor. Însă, asta ne-a determinat ca atunci când prindem vreme bună să profităm la maximum de ea.

Cu toate aceste provocări și oportunități, am reușit să vedem multe locuri de poveste din Buzău. Un județ atât de divers și special. Obiective turisrice de o valoare istorică imensă și oameni pregătiți să te primească în povestea lor.

 1. Barajul și Lacul Siriu

Al doilea baraj de anrocamente din țară ca mărime. Are o înălțime de 122 de metri și o lungime de 570 de metri iar noi l-am zărit de la km depărtare. Este imens. Probabil cel mai frumos pe care l-am văzut până acum.

Partea frumoasă a obiceiului de a călători este că ne reîntorcem în aceste locuri și le regăsim la fel de frumoase și pe timp de vară.

 1. Cascada Cașoca

La 5 km distanță de Barajul Siriu există un alt obiectiv turistic și anume: Cascada Cașoca sau denumită și Cascada Pruncea.
Drumul până acolo este o aventura dacă nu ai mașina echipată, iar prezența ei este semnalată doar de două indicatoare. Așa că nu îți pierde speranță până nu ajungi la indicatorul săgeată dreaptă pe care scrie Cascadă.

 1. Tabăra de sculptură de la Măgura

Esteo expoziţie pe o suprafaţă de 21 de h ce cuprinde sculpturi din piatră realizate prin 1970-1986 de artişti liceeni sau absolvenţi ai Academiei de Arhitectură din Bucuresti, sub îndrumarea sculptorului Gheorghe Coman.Toate sculpturile din Tabăra Măgura sunt inspirate de arta populară. Sunt numerotate iar pe panourile de la intrare vei regăsi denumirile lor. Ele se află de-o parte și alta a străzii ce coboară spre Mănăstirea Ciolanu.

 1. Mănăstirea Ciolanu

Înainte de valul siberian de iarnă, natura a explodat și iarba deja era verde. Numele acesta de Ciolanu vine de la osemintele u­nor sihaştri care au fost descoperite în această zonă. Se pare aici si-ar fi găsit refugiu câţiva călugări scăpaţi din Bizanţul care fusese ocupat de turci, în secolul al 15-lea.

 1. Schitul Cetățuia

Pădurea se scălda în sunetele păsărilor care zburau fericite ghidate de razele de primăvară. O dată ajunși la poarta Schitului am simțit un aer diferit. Nimic nu putea să tulbure atmosfera din jur. Nu era nevoie să batem la poartă căci era deschisă. Părea că drumul nu s-a terminat ci urmează să intri prin poarta ce te ghidează spre infinit.

 1. Biserica dintr-o Piatră – Năeni

Biserica dintr-o Piatră este un obiectiv turistic pe care nu trebuie să îl ratezi când treci prin zona Năeni pentru că este o biserică construită din piatra de calcar escavată din apropierea bisericii, de aici și denumirea ei. Un loc de-a dreptul special. Însă, atenție deosebită la vreme atunci când îți planifici să o vezi.

 1. Platoul Meledic | Tărâmul de Sare

Platoul Meledic din Buzău este capătul superior al unui munte de sare. Aici s-a format un relief de o frumusețe rară, pe alocuri foarte denivelat. Aparent, pare un loc dificil de ajuns din cauza drumului pietruit. În realitate, platoul este îmbrățișat de frumuseți despre care puţini dintre noi au aflat până acum.

 1. Piatra Alba La Grunju

O formă piramidală atipică a unei pietre ne-a apărut în cale, în timp ce străbateam drumurile județului Buzău. A fost declarat monument al naturii și este o rezervație geologică din satul Mânzălești care se află la confluența râului Slănic cu pârâul Jgheab.

 1. Focul Viu din satul Terca

Focul Viu este un fenomen natural generat de gazele care ies prin crăpăturile scoarţei terestre şi apoi se aprind formând flăcări. Localnicii spun că atunci când ele se sting mai sunt persoane care le aprind cu chibrituri.

 1. Așezările rupestre din Munții Buzăului

Traseul dus întors a durat aproximativ 4 ore de la parcare. Indicatoarele de acolo te ghidează spre Schiturile rupestre care sunt la 600 m, așa spun ele. Realitatea este că… ai de mers. Dotați cu apă și ceva dulce pornim timp de 20 de minute peste râuri și urmând drumul până la Poiana Cozanei, un tărâm de basm înconjurat de dealuri și de unde se zăresc așezările. Conform unei hărți de pe internet în toată poiana se regăsesc peste 15 obiective de vizitat, unele mai interesante decât altele. Însă, eu voi vorbi despre cele parcurse de noi.

 1. Chilia lui Ambrozie Rizea

Despre Ambrozie se spune că făcea coșuri de răchită și linguri de lemn, iar seara cânta de se auzea până în vale. Așa s-a dus vestea despre un sfânt sihastru în viață cu care oamenii s-au obișnuit atât de mult.

Drumul până la Chilie a fost impracticabil cu mașina, iar la pas vei avea parte de multe obstacole, mai ales dacă a plouat și încă nu este uscat complet pământul. Practic nu găsești niciun indicator sau săgeată dar nici măcar un drum normal. Trebuie să treci de dealuri, să pășești pe lângă lacuri, deasupra văilor și când abia se zărește în depărtare Piatra Șoimilor, abia atunci poți să spui că ești ghidat.

Așa că am fost nevoiți să mergem după intuiție și pin-ul de la gps. A meritat fiecare spin în papuc sau durere în genunchi, mai ales că noi suntem iubitori de turism aventurier.

 1. Muzeul 7 locuri de poveste | Lopătari

Aici veți avea ocazia să faceți cunoștință cu cele 7 locuri din Ținutul Buzăului. Ele au inspirat de-a lungul anilor poveștile cu balauri și uriași, căpcăuni și spirite protectoare dar și povești cu pietre magice și leacuri din bătrâni.

 

 1. Muzeul Timpul Omului | Mânzălești

Se spune că la Mânzălești există atât de multă sare încât ar putea să țină tot Globul zeci de ani. Aici a existat civilizația sării, toate popoarele valorificau sarea care se găsea la suprafață dar și în adâncime, fiind ușor de exploatat.

Într-o lume a modernismului Muzeul „Timpul Omului” din satul buzoian Mânzălești este un loc viu, care contopește viața oamenilor din satul tradițional Mânzălești de mai demult.

 1. Vulcanii Noroioși | Păclele Mari și Mici

Atât de fascinați am fost de bolboroselile pământului că am petrecut mai bine de două ore doar aici. Am făcut poze încercând să surprindem chiar momentul când bula care își făcea drum spre suprafață și avea să izbucnească în aer bombându-se sau rotunjindu-se în diferite forme, unele printre cele mai haioase.

 1. Babele de la Ulmet

Babele de la Ulmet din Munții Buzăului au fost denumite, popular, „pietre vii”. Trovanţii buzoieni sunt formațiuni geologice formate în timp datorită straturilor de nisip ce s-au depus sub influența apelor subterane calcaroase.

 1. Conacul Marghiloman din Parcul Marghiloman

 1. Stațiunea Sarata – Monteoru

 1. Palatul Comunal din Buzău

Clădire emblemă a oraşului Buzău, Palatul Comunal are mai bine de un veac de existenţă. Construit între anii 1899 şi 1903, palatul din centrul oraşului Buzău a fost cea mai impunătoare construcţie comunală din Regat, supremaţie care a durat până în 1918.

Șederea în județul Buzău a fost presărată cu multe povești, experiențe și trasee care și-au amprenta asupra noastră. Și despre care am scris pe blog.

Am fost norocoși de parteneri locali și naționali care susțin proiectul nostru și s-au asigurat ca nouă să nu ne lipsească absolut nimic.

Cu drag de călătorii,

Cosmina din Zig Zag prin România

Echipa Zig Zag prin România