Drumurile întortocheate ale României ne readuc prin locuri unice doar ca să ne „spună” cât de multe nu știm sau nu am văzut, încă. Orașul Sângeorz-Băi se află în județul Bistrița Năsăud, o zonă pitorească și relaxantă, așa cum am surprins-o noi zilele trecute.

Muzeul de Artă Comparată din Sângeorz-Băi

Întâmplarea face că anul trecut când am vizitat județul, cumva nu am reușit să marcăm pe blog-ul nostru vizita de la Muzeul de Artă Comparată, care se află chiar în stațiune. Așa că nu am ezitat să o facem acum în trecere fiind.

Muzeul de Artă Comparată din Sângeorz-Băi

Scriu cu drag despre acest loc pentru că este impresionant de la prima vedere. Te face să îți încrețești fruntea de cum ai pășit în interior. Scanezi cu privirea locul de jur împrejur și întrebările încep să apară în gând. Ne întâmpină o doamnă muzeograf pregătită să ne spună câteva cuvinte.

Muzeul de Artă Comparată din Sângeorz-Băi

Tocmai am intrat într-un loc de unde nu poți să pleci după 5 minute, trebuie să stai să analizezi obiectele muzeale atât de armonios așezate una lângă alta.

Arta comparată semnifică aducerea trecutului prin prezența obiectelor etnografice, cu vechime de sute de ani, alături de obiectele contemporane pentru a le valorifica pe cele dintâi și a asigura o comunicare permanentă a trecutului cu prezentul.

Muzeul de Artă Comparată din Sângeorz-Băi

Înființat în 1970 acest muzeu și-a diversificat lucrările de-a lungul timpului prin piese de natură etnografică.

Muzeul de Artă Comparată din Sângeorz-Băi

Astăzi, muzeul este coordonat de artistul Maxim Dumitraș, cunoscut peste hotare pentru numeroasele sale creații în diverse locații din Europa.

Predomină lucrări de artă contemporană realizate prin sculptură, fie că vorbim de lemn, piatră, marmură sau metal ce reprezintă diferite îndeletniciri sau forme contemporane.

Acestea sunt completate de picturi, fotografie sau grafică adunate de la peste 100 de artiști contemporani.

Este un loc unde nu vei primi un ghidaj al muzeului, așa cum suntem obișnuiți în muzeele etnografice transpuse cronologic. Tu, vizitatorule, ești singurul care vei descoperi semnificațiile obiectelor și lucrărilor de artă. Tu ești cel care îți pui la lucru imaginația și vei face legături între obiecte. Viziunea artiștilor și atmosfera dinamică te vor ajută să vezi dincolo de aceste expresii diverse ale creațiilor.

Muzeul de Artă Comparată din Sângeorz-Băi

La etajul muzeului există o arhivă audiovizuală de fotografii, clisee, filme foto, casete audio și video, CD-uri, majoritatea având legatură cu simpozioanele organizate anual pe diverse teme de lucru, la etajul 2 fiind expusă o bibliotecă formata în special din albume de artă.

Dacă drumurile tale duc prin Sângeorz Băi nu ezita să vizitezi acest muzeu unic: Muzeul de Artă Comparată. Sigur vei rămâne cu ceva în minte.

Cu drag de locuri frumoase și unice,

Cosmina din Zig Zag prin România

Echipa Zig Zag prin România