Cunoscut și ca „Poarta Transilvaniei”, județul Bistrița – Năsăud își surprinde călătorii cu atmosfera medievală a Bistriței, cu muzeele literare, cu măiestria munților și cu ale sale peisaje rurale. Recomandările noastre se concentrează predominant în jurul polului turistic bistrițean, la Colibița, în apropierea Vârfului Heniu, pe valea Bârgăului și apoi la poalele munților Rodnei. Pe lângă idei de cazare în județ, vei mai găsi și top 5+1 experiențe de încercat într-o călătorie aici, iar apoi poți consulta traseul nostru Zig Zag prin Bistrița-Năsăud.

____________________________________

COLIBIȚA

1. THE MOUNTAIN’S SEA CHALET

E o cabană din bușteni de lemn rotund, amplasată aproape de coada lacului Colibița, cu ferestre mari care oferă o priveliște splendidă către munții Călimani. Unitatea de cazare are patru camere duble cu baie proprie, un living cochet cu zonă de luat masa și o bucătărie complet utilată. Rămâi fascinat de paturile uriașe din butuci în care parcă te scufunzi. În curte se află parcarea și locul de joacă, alături de foișorul Amsterdam, care te îndeamnă la un foc de tabără sau un grătar cu prietenii. Iar pentru dimineață, îți recomandăm să te trezești la răsărit ca să fii martor la un spectacol cu ciripit de păsări.

*Găsești detalii legate de acestă unitate AICI.

Foișorul „Amsterdam”

2. FISHERMANS’ RESORT

Complexul Fisherman’s își primește oaspeții în 45 de camere și-i răsfață culinar prin cele mai alese preparate ale restaurantului. Ca să experimentezi în adevăratul sens „marea de la munte”, îți recomandăm să te cazezi într-una dintre camerele premium sau într-un bungalow, chiar lângă lac. Ferestrele mari, majoritar cu deschidere către lacul Colibița, te încurajează să ieși să te plimbi pe marginea lacului, pe vreme bună să faci plajă, să încerci o experiență nautică. Și când toate acestea te vor epuiza, căci aerul de munte e puternic, refugiază-te în restaurant și degustă din ciorbele pregătite sau cere un platou tradițional cu produse de la stână. Generozitatea farfuriilor îți va cere, probabil, o pauză, dar știi că e mereu loc de desert: clătite cu dulceață, salam de biscuiți sau internaționalul lava cake.

*Consultă AICI oferta unității de cazare.

Cameră dublă premium

Cameră dublă premium

Bungalow

Cameră dublă standard

3. VILA FRANCEZĂ

După ce te abați de la drumul principal și o iei prin pădure, ajungi chiar pe malul lacului, într-un peisaj nordic. Aceasta este povestea unităților de cazare aflate sub umbrela Vila Franceză: Casa Pescarului, Vila Gabriela, Modern Apartments și Vila Franceză. Toate acestea oferă cazare în regim self-service, ca să te bucuri pe deplin de retragerea în natură. Fie că alegi să te relaxezi în jacuzzi admirând priveliștea, fie că preferi adrenalina, există opțiuni pentru ambele cazuri. Aventurează-te (responsabil) pe lacul Colibița într-un caiac sau pierde-te câteva ore pescuind pe ponton. Oriunde alegi să te cazezi, ferestrele numeroase și imense au menirea să te vrăjească. Și ce poate fi mai frumos decât să te trezești cu lacul chiar la picioarele tale?

*Consultă AICI oferta unității de cazare.

Apartament modern

Apartament modern

Bucătărie – Salon, Vila Franceză

4. FARMECUL NATURII

Numele îi dezvăluie principalul atu: poziționarea în mijlocul naturii. După ce urci pe munte, ajungi să cuprinzi într-o privire toată depresiunea Colibița. Unitatea de cazare are două cabane în care pot fi găzduite 22 de persoane, în cele 10 camere. Bucătăria este echipată, iar zona de living de la parter e perfectă pentru întâlniri de tip teambuilding sau o masă în familie sau cu prieteni dragi. Relaxarea continuă și în afară, fie în foișor sa la grătar, fie la o sesiune de ciubăr. Pensiunea este potrivită atât pentru grupuri, dar poate fi închiriată și individual, pe camere.

*Cu un click AICI, poți contacta unitatea de cazare.

5. PENSIUNEA LAC COLIBIȚA

Având ca principal atuu priveliștea, pensiunea Lac Colibița oferă cazare pentru 22 de oaspeți, în cele 11 camere. Indiferent de vreme, o cameră cu balcon cu vedere spre lac e remediul ideal pentru relaxare desăvârșită. Ambientul unității e unul plăcut, creat cu mult bun gust. Panorama te urmărește chiar și la parterul pensiunii: îți poți bea cafeaua în restaurant sau pe terasă, poți savura un desert special pregătit de gazde. În completarea experienței de cazare, Pensiunea Lac Colibița pune la dispoziția oaspeților săi, contracost, acces la sauna uscată.

Găsești oferta de cazare a unității cu un click AICI.

6. MONTANA RESORT & SPA

În vatra satului Colibița, chiar la capătul lacului, găsești o adevărată oază de relaxare. Pensiunea Montana are 16 dormitoare amenajate într-un stil rustic-montan, iar la parter își răsfață călătorii cu două terase și un restaurant. Pe lângă cazare, bijuteria veritabilă a acestui loc este centrul SPA, menit să te simți pe deplin relaxat: piscină și jacuzzi încălzite, saună cu infraroșu, două saune cu aburi, o grotă salină și o saună finlandeză. Pe malul lacului, gazdele au un ponton și oferă plimbări gratuite cu barca. Peisajele rurale cu iarbă verde și căpițe de fân din jurul pensiunii, în special către zona muntoasă, te-ncurajează, parcă, să-ți prelungești șederea sau să-ți dorești să revii cât de curând în acest loc.

*Alte informații găsești cu un click AICI.


____________________________________

VALEA BÂRGĂULUI

7. PENSIUNEA URSA, Prundu Bârgăului

Pe Valea Bârgăului, având de o parte și de alta versanți muntoși, își face loc Pensiunea Ursa. Poziția retrasă, cu vedere spre munți, face din aceasta o variantă ideală de cazare pentru următoarea ta vacanță. Clădirea principală are 4 dormitoare duble la etajele superioare, în timp ce parterul are un living comod, cu bucătărie și un spațiu deschis de luat masa, alături de o terasă închisă. Bonusul acestei unități constă în căsuțele din copac: amenajate la înălțime, cele 3 camere pline de culoare, amenajate în diverse stiluri. Curtea este generoasă, cu spațiu de joacă pentru copii, foișor și zonă de grătar.

*Un click AICI și vezi oferta de cazare a unității.

Apartament – Căsuța din Copac

Salon – Pensiunea Ursa

Salon – Pensiunea Ursa

Căsuța din Copac – exterior

8. AQUASPA, Prundu Bârgăului

Cum ar fi să stai în piscină și să-ți pierzi privirea printre peisajele montane ale văii Bârgăului? În Prundu Bârgăului, într-un loc discret, se află AquaSpa, care te așteaptă să-i descoperi opțiunile de cazare și relaxare. Unitatea dispune de 10 dormitoare, un living cochet și o bucătărie pentru minimul necesar. La etajul superior a fost amenajată o sală de evenimente cu o capacitate de aproximativ 50 de persoane, totul aranjat într-un stil care denotă opulență. La capitolul relaxare, AquaSpa își întâmpină oaspeții cu piscină exterioară și interioară, ambele încălzite, teren de sport, saună umedă și saună uscată și salon de masaj.

*Mai multe informații găsești apăsând AICI.

9. PRIVE NEST, Susenii Bârgăului

Dacă ești în căutarea unei locații retrase, unde să fii înconjurat de dealuri și liniște, Prive Nest e o opțiune bună. Cabana are trei dormitoare cu paturi suspendate, o bucătărie complet echipată și un living larg deschis, cu șemineu. Una dintre camere are și duș din sticlă în interior, iar o alta vine cu o oglindă în tavan. Dacă la răsărit îți poți savura cafeaua pe terasă, spre seară apusul își are propriul spectacol. Apoi aprinde un foc de tabără în locul special amenajat sau pregătește un grătar alături de cei cu care ți-ai planificat vacanța. E un loc excelent pentru deconectarea de la cotidian. Cabana poate fi închiriată doar integral. Pentru mai multă adrenalină, poți aranja cu gazda o plimbare cu trăsura cu cai.

*Consultă pagina unității cu un click AICI.


__________________________________________

MUNȚII RODNEI

10. PENSIUNEA SOMEȘANĂ, Valea Mare

Amplasată între doi versanți pitorești, parcă din povești, Pensiunea Someșană e un univers în sine. Unitatea dispune de 23 de locuri de cazare, în 10 camere amenajate în stil rustic, cu trimitere la viața rurală din apropiere de munții Rodnei. Odată ce-ai pășit aici, Leontin, gazda ta, te-așteaptă lângă focul trosnind. Și cum e obiceiul zonei, deguști o vișinată dulce și un pahar de apă de izvor cu sirop de zmeură. După un platou țărănesc cu produse locale și un ceai din plante, ești gata să explorezi împrejurimile. Cu aceeași gazdă, de astă dată cunoscător al munților, vei bea apă de la izvorul Someșului Mare și te vei aventura către Pasul Rotunda, la aproape 1300 m altitudine. Vei face cunoștință cu poveștile care domnesc în acest ținut bistrițean, în timp ce cutreieri potecile de munte.

*Găsești mai multe informații despre unitatea de cazare cu un click AICI.

BONUS | 5+1 ACTIVITĂȚI

 1. Savurează preparate locale La Elena din Deal – primul punct gastronomic local din Tiha Bârgăului; poți savura preparate bistrițene, create prin metode tradiționale. Chef Elena Rus a moștenit pasiunea pentru bucătărie de la bunica ei și e posesoarea multor rețete vechi cu care-și așteaptă oaspeții: pastramă de mangaliță, pastă de fasole cu ceapă caramelizată, ciolan în sos alb, sarmale cu păsat și clătite în lapte de pasăre. Dacă vrei să iei masa aici, trebuie să știi că Elena poate servi 12 oameni simultan și e necesară o programare în avans.

 2. Urcă cu liftul în turnul Bisericii Evanghelice din Bistrița – cel mai înalt turn medieval din Transilvania. Este prima biserică dotată cu lift, are 75 de metri și de acolo ai o panoramă asupra întregului oraș. Cu fotografiile de aici sigur cucerești internetul.

3. Admiră arhitectura castelului de piatră a lui Gavrilă Leonte Gavrilaș – a construit în stil gotic un castel din piatră, pe valea Bârgăului.

4. Pășește în atelierul Virginiei Linul, creator de artă tradițională. În localitatea Salva, Virginia Linul are o comoară de piese ale portului popular. Poți achiziționa o ie pentru tine sau pentru cineva drag, care știi că e un mare iubitor de artă populară.

5. Experimentează viața la stână – la intrarea în Piatra Fântânele ai ocazia să iei prânzul în aer liber, lângă stână. Te-așteaptă la degustare un platou tradițional cu urdă, caș, slănină, legume și balmoș autentic cu miel la ceaun. Toate sunt făcute lent, la foc de fag, pe plita uriașă din foișor. După masa îndestulată, ia-o la pas până la stâna din vale, unde faci cunoștință cu oi, capre, măgăruși, ponei, cai nărăvași, vaci și viței. Experiența este una fantastică, mai ales dacă nu ai avut până acum contact cu lumea rurală.

6. Explorează piața de weekend din Bistrița – pe parcusul zilelor de sâmbătă, meșteri și producători locali își expun produsele în căsuțe aflate pe pietonalul din Bistrița și lângă Biserica Evanghelică.

 

Această prezentare necesită JavaScript.

***Despre alte obiective turistice din județ găsești informații culese în traseul nostru Zig Zag prin Bistrița-Năsăud cu un click AICI.

Mulțumiri

lui Răzvan Cerceja (Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „Turism în Bistrița-Năsăud’”) și Elenei Bărbos (Produs în Bistrița-Năsăud) pentru îndrumare și pentru faptul că veghează la dezvoltarea zonei din punct de vedere turistic.

_______________________________________________________________

Fotografii: Ionuț Teoderașcu 

Fotografii din dronă: Cosmina Carmen

Nicoleta Felea