Încă din prima zi în care am păşit în Bistriţa, ne-am dorit să facem cunoştinţă cu acest oraş, de la înălţime. În articolul Dacă Bistriţa ar vorbi vei afla ce ne-a şoptit încă de la prima întâlnire 🙂

Toate drumurile bistriţenilor duc la… Biserica Evanghelică

Pentru a ajunge la ea nu ai nevoie de hartă, căci cel mai înalt turn de biserică din întreaga Transilvanie îi aparţine. Are 75 de metri şi îl poţi observa din orice colţ al oraşului, ceea ce îţi dă senzaţia că a fost construit special să te ghideze.IUL_4198-2

Aşa ne-am ghidat noi, în plimbările noastre prin oraş, ştiind mereu cam cât de aproape sau departe suntem de zona centrală.

La intrarea în biserică te întâmpină struţul cu o coroană de aur pe cap, un element nou al oraşului care păzeşte monumentul de suflet al bistriţenilor ce l-au primit moştenire de la înaintaşii lor.

DSC_2706-2

Construită de comunitatea saşilor din oraş, la sfârşitul secolului al XIII-lea, aproape odată cu înfiinţarea localităţii, biserica păstrează între zidurile ei cele 23 de steaguri ale breslelor bistriţene medievale.

Biserica Evanghelica Bistrita

În interior piesele medievale, realizări artistice cu o valoare inestimabilă, sunt aşezate ca la muzeu pline de istorie şi farmec, menite să îţi stârnească curiozitatea.

Orga cu o vechime de sute de ani încântă şi astăzi inimile celor care trec pragul lăcaşului în timpul concertelor. Spiritul viu al comunităţii săseşti încă “respiră” prin arhitectura bisericii şi piesele de mobilier care parcă sfidează trecerea timpului.

Biserica Evanghelica Bistrita

Băncile, aşezate strategic şi neocupate, te îndeamnă să „îţi tragi sufletul” pentru o clipă 🙂

Biserica Evanghelica Bistrita

Oare câţi oameni şi-au odihnit inimile în acest lăcaş plin de farmec şi mister?

Turnul bisericii a fost distrus de-a lungul timpului de două incendii, în anul 1857 respectiv 2008, afectând partea superioară a turnului şi o parte din navă. La reconstruirea acestuia au contribuit şi bistriţenii iar, astăzi, pentru a evita repetarea evenimentelor neplăcute, pompierii merg împreună cu turiştii în turn sau supraveghează de la baza bisericii.

Biserica Evanghelica Bistrita

Este primul lăcaş de cult din ţara noastră dotat cu un lift care “ridică” turiştii în turn, de unde pot admira o privelişte de neuitat a Bistriţei şi împrejurimile acesteia.

DSC_2403

O întâmplare drăguţă, ca de încheiere

Când am vizitat Biserica Evanghelică, ne-a întâmpinat domnul Iosif, responsabil cu informaţii pentru turişti. Aparent, nu ştia nimic despre proiectul nostru însă i-am înmânat un pliant cu mai multe informaţii, după care am urcat în turn, el aşteptându-ne jos.

La câteva minute distanţă, vine sus cu o tabletă în mână, entuziasmat şi dornic să ne facă poze, afirmând că şi-a dat seama mai târziu că suntem echipa de tineri care călătoreşte prin toată ţară.

Asta ne-a făcut inimile cât biserica de mare şi au pompat entuziasm pentru toată ziua 🙂

Fotografii realizate de Oancia Iulian şi Acăprăriţei Elena Andreea

Cu drag,

Cosmina din Zig Zag prin Romania

 

 

Echipa Zig Zag prin România