Primăvara a venit şi asta mă face să spun tare şi răspicat: Când eşti frumos îţi cresc „bulbi de flori” pe cap! 

Sper că nu te-ai uitat în oglindă să vezi dacă ai bulbi de flori deasupra capului, pentru că bulbii de nu-i vei găsi tot frumos vei fi. 🙂

Afirmaţia cu bulbii mi-a venit involuntar când am văzut pentru prima dată Castelul Arcalia. Am crezut că are nişte bulbi de flori imenşi pe acoperiş iar eu trebuie să mă aşez pe iarbă în aşteptarea florilor. Însă, când am auzit că „bulbii” şi castelul au o vechime de peste 150 ani… ştiam că mult şi bine pot aştepta că bulbii tot aşa vor arăta. 🙂

Castelul Arcalia

Castelul a fost locuinţa unei familii de nobili maghiari pe nume Bethlen. Sobele din castel au fost aduse din Austria, trase de care cu boi şi făceau 6 luni de zile de la Viena până în Arcalia! De neînchipuit, aşa ceva, în zilele noastre, aşa e?

Reţine că: Este un castel unic în ţară prin stilul său mauro-bizantin.

Castelul Arcalia

Proprietatea are 16,5 hectare și  și deţine în componenţă şi un parc dendrologic unde existau circa 150 de specii autohtone și exotice.

Fost magazin sătesc

Domeniul a fost preluat în 1947 de stat şi transformat în magazin sătesc, staţiune de maşini agricole, apoi în tabără pentru pionieri iar începând cu 1963, proprietatea a fost preluată de Universitatea ,,Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca. A funcţionat timp de câteva decenii ca Centru de Cercetări Biologice şi Geologice pentru studenţii care veneau să efectueze perioadele de practică în timpul verii.

Castelul Arcalia

Unde îl găseşti?

La doar 17 km de Bistriţa, satul Arcalia e foarte aproape de şoseaua care leagă Bistriţa de Reghin. Castelul poate fi vizitat doar din exterior deoarece este proprietate privată.

Cu drag,

Cosmina din Zig Zag prin Romania

Fotografii realizate de Oancia Iulian şi Acăprăriţei Elena Andreea

Echipa Zig Zag prin România