3 dintre motivele pentru care merită să te bucuri de aer curat în Parcul Central din Șimleu Silvaniei

Plimbarea noastră prin parc a fost presărată cu picături de ploaie însă asta a contat mai puțin 🙂  Natura pe timp de ploaie emană un aer curat care, pur și simplu, îți mângâie plămânii.

Ce vei găsi în Parcul Central din Șimleu Silvaniei? 

Poză realizată în Mai 2017

„Copacul prieteniei” 

A fost plantat în parcul central un copac de magnolie ca semn de recunoștință față de relațiile bune pe care orașul le are cu Israel. Șimleul Silvaniei  înfrățit cu orașul Petach Tikva și pe baza relațiilor cu această țară s-au înfrățit și două licee: Liceul Simion Bărnuțiu din Șimleu și Liceul Berman din Petach Tikva (Israel).

Poză realizată în Mai 2017

O înfrățire între orașe – beneficii pentru elevii din Șimleu și Israel

În fiecare an au loc schimburi de experiența între elevi. Astfel, ei vin în Șimleu, se simt ca acasă și învață din tradițiile și obiceiurile specifice zonei. Au acces la informații pe care nu și le pot lua decât de la fața locului. Acest aspect e valabil și reciproc, elevi din Șimleu fac schimb de experiență în Israel și participă la datinile culturii israelite.

Statuia care a ferit orașul de ciumă 

O legendă care spune că în perioada celui de-al treilea val de ciumă din Europa, ajungând și la Șimleu Silvaniei, cei mai înțelepți s-au gândit cum să scape de ciumă.  Au rugat un sculptor să construiască o statuie pe care au amplasat-o în parcul central. Astfel, ciuma s-a întins până la statuie iar după statuie orașul a fost ferit de ciumă și au fost salvate mii de vieți. Această legendă a dăinuit până în zilele noastre și se consideră că ar fi destul de curate informațiile având în vedere că aceste evenimente au avut loc destul de recent în jurul anului 1780.

simleul silvaniei

Poză realizată în Ianuarie 2017

 

Statuia este cunoscută sub denumirea de Sfânta Treime și îi reprezintă pe Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt, simbol al divinității și protecției impotriva calamităților pentru înteaga comunitate urbană.

Poză realizată în Mai 2017

Originalul se află în Biserica Romano-Catolică despre care am scris aici.

Bustul lui Corneliu Coposu

Născut în județul Sălaj și având legături cu Iuliu Maniu precum toți cei care au participat la construirea României moderne de astăzi, Marea Unire, s-a considerat oportună amplasarea bustului acestuia în parcul central tocmai pentru că este una din personalități istorice și culturale importante pentru români și maghiari deopotrivă.

Poză realizată în Mai 2017

Parcul îl poți vizita oricând. Sper să te bucuri de plimbare așa cum am făcut-o noi alături de Daniel, de la Centrul National de Informare Turistica Simleu SIlvaniei, care ne-a ghidat nu doar prin Parc ci și prin Muzeul Memorial al Holocaustului, articol pe care îl poți citi aici 🙂

Găsești coordonatele Parcului Central mai jos pe Google Maps.

Fotografii realizate de Oancia Iulian şi Acăprăriţei Elena Andreea

Cu drag, Cosmina

din Echipa Zig Zag prin România

Echipa Zig Zag prin România