Înainte să încep articolul mi-am adus aminte de citatul: „Atâtea lucruri de văzut, atât de puțin timp”. Tot atât de multe au fost de văzut și în Mureș, cât despre timp spun că am avut destul dar am plecat cu sentimentul că nu am văzut TOT!

Însă, cred că am văzut suficiente cât să ne motiveze să împărtășim și cu voi iar asta ne face să fim recunoscători că am parcurs al treilea județ planificat în 2017. Un județ mai special căci am avut alături persoane speciale despre care voi scrie mai jos.

Din seria de articole Recunoscători pentru 2017

Anul trecut am avut parte de o iarnă neașteptată de sărbătorile Pascale ce ne-a prins acasă, în zona Moldovei, nepregătiți, fără haine groase sau cauciucuri de iarnă. Era imposibil să ne pornim la drum în astfel de condiții. După câteva zile a răsărit soarele și pe străzile noastre, moment în care ne-am îndreptat voioși spre județul Mureș fără prea multe așteptări căci ne place să ne lăsăm surprinși.

1.  La intrarea în județul Mureș, primim în dar un oraș viu colorat și dinamic. Noi nu putem decât să ne bucurăm că ne este dat să vedem cu ochii noștri, probabil cel mai frumos oraș din România: Sighișoara, orașul care reușește să creeze o combinație ideală între istorie, mister și curiozitate, imposibil de descris în cuvinte sau explicat telefonic.

    2. Pornind din Piața Centrală ne îndreptăm spre Turnul cu Ceas, unul din monumentele reprezentative ale orașului. Vizibil din orice colț, acest loc a servit drept sediu al primăriei până în 1556. Este singurul muzeu din România organizat pe verticală.

3. Periplul prin Sighișoara medievală, alături de dl. Peter Suciu, ne-a adus în fața scărilor acoperite. Cunoscute și sub denumirea de scările școlarilor ele duc nu doar la Biserica din Deal ci și la Liceul „Josef Haltrich” amplasat lângă biserică.

4. Odată ajunși pe Dealul Școlii se zărește Biserica din Deal, unul dintre cele mai reprezentative edificii ecleziastice în stil gotic și este a treia ca mărime din Transilvania. O poți observa din toate colțurile orașului și de la orice înălțime.

5. Dacă spunem că unul dintre cele mai frumoase obiective turistice din Sighișoara este Cimitirul Bisericii din Deal… pare ciudat? 🙂 Nu ar avea de ce. Este un punct de atractie turistică datorită pietrelor funerare vechi dar și amplasarea în imediata apropiere a  Bisericii din Deal.

6. Reghin, orașul viorilor are un sunet aparte. Acest oraș muzical ni l-a scos în cale pe Claudiu Ciurba. Nu doar curiozitatea ne-a impins să cunoaștem un lutier autentic ci și descoperirea tainelor viorii despre care am tot citit dar nu am auzit. Claudiu Ciurba merge pe urmele tatălui său despre care ne-a spus: El m-a inspirat dar niciodată nu a decis pentru mine.

7.   La Atelierul de Ceramică din Saschiz l-am cunoscut pe Marinel, olar la doar 21 de ani. Își pune șorțul ca un adevărat maestru și pune mâna pe lut ca un profesionist. Rupe cu poftă de muncă o bucată potrivită și o trântește în mijlocul roții. Începe să prelucreze lutul adăugând apă din când în când. Folosindu-și imaginația și accelerând pedala, ceramica albastră de Saschiz prinde viață în fiecare zi!

8. Când se pregătește de călătorie, e ca o bunicuță nerăbdătoare care șade pe prispă, în fața casei, așteptându-și nepoții. Însă, Mocănița din Sovata își așteaptă liniștită turiștii în Gara Mică. “Sper că nu te grăbești, călătorule! Hai cu mine!” Așa ne-a îndemnat mocănița să ne lăsăm plimbați spre Câmpul Cetății de vagoanele ei restaurate.

Mocănița parcurge traseul de 14 kilometri într-o oră. Pe o linie ferată îngustă circulă o locomotivă cu aburi și două vagoane. Are băncuțele de lemn și nu are geamuri. Funcționează cu lemne și cărbune iar viteza maximă este de 35 km/ oră însă noi nu am depășit viteza de 20 km/ oră.

9. Odată ajuns cu Mocănița de la Sovata la Câmpu Cetății, ai să vezi o mașină mare, militară, cu multe locuri în spate. Lângă ea, cel mai probabil, va fi și un domn cu chipiu și cu o cămașă kaki. Parcă ai coborât din tren și ai ajuns în război. Dar e o invitație la Safari.

Domnul cu chipiul are o voce caldă și se prezintă repede, Attila. Ne invită la o tură de safari prin Munții Gurghiului, cu mașina lui militară, și imediat suntem sus, în singurul Hanomag ajuns la RAR-ul din România.

10. Una din cele mai frumoase organizații de tineret pe care le cunosc la nivel internațional și mă bucur enorm că își are rădăcini și în România, este Outward Bound Romania. Își desfășoară activitatea în Sovata și chiar dacă știam de existența lor de foarte mult timp, nu întâmplător excursia în Zig Zag ne-a adus chiar în curtea lor și am avut parte de experiență sportivă numită de ei, Scara lui Iacob.

11. Îmbrățișarea sejarilor seculari de la Breite

Sunt mai bine de șase secole de când sașii au creat un spaţiu unde puteau să-şi pască turmele de porci şi bovine dar şi un loc de recreere şi petrecere a timpului liber. Cele mai recunoscute erau serbările câmpeneşti, la sfârşitul primăverii sau începutul verii.

Platoul Breite, este cel mai mare, reprezentativ și bine conservat habitat de pajiște împădurită cu goruni și stejari multiseculari din centrul și estul Europei. Locul unde îi vei găsi pe supraviețuitorii tuturor evenimentelor de secole întregi, stejarii multiseculari, matorii evoluției orașului Sighișoara.

12. Elefanți? Sau girafe? Sau zebre? Sună a documentar de Discovery, însă adevărul e că în România poți găsi cele trei animale în același loc, la Grădina Zoologică Tg. Mureș 

Grădina este un loc în care merită să te pierzi și în care nu ai cum să te plictisești. Asta pentru că sunt peste 180 de specii de animale.

Tot în Tg. Mureș se poate vizita și Cetatea Medievală ce are o suprafață de 4,3 ha și este format dintr-o incintă fortificată cu 7 bastioane unite prin ziduri în interiorul căreia se regăsește Biserica Reformată-Calvină.

Centrul orașului găzduiește Biblioteca Teleki-Bolyai ce are peste 250.000 de volume şi documente rare printre care şi un document unic în România, o copie gravată a Declaraţiei de Independenţă a SUA din 4 iulie 1776, de la Philadelphia, care a fost tipărită în anul 1819.

Catedrala ortodoxă Înălțarea Domnului, din centrul orașului, a fost primul edificiu de factură românească ridicat în Tîrgu-Mureș.

13. Din dorința de a opri timpul și a conserva monumente de arhitectură, instalațiile țărănești și obiecte de artă populară, a apărut în Reghin un muzeu deosebit: Muzeul Etnografic. Un simbol al prezenței populației românești în zona Mureșului.

În opt săli spațioase sunt prezentate printr-un circuit cronologic ocupațiile secundare, principale, meșteșugurile specifice zonei. O sală specială în cadrul muzeului este dedicată obiectelor de artă populară.

Orașele vii din județul Mureș spun povești ce merită să le trăiești. Experiența trăită nu poate fi înlocuită cu nimic, așa că îndrăznește să redescoperi prin ochii noștri de călători un județ uimitor.

Mulțumim partenerilor noștri din județul Mureș ce au pus fiecare umărul în proiectul nostru. De asemenea, muțumim și lui Sergiu Iliuță, voluntarul pasionat de călătorii care ne-a fost alături mai bine de două săptămâni. Amintesc și de colegii noștri Nicoleta Felea și Ionuț Teoderașcu care sunt un sprijin desăvârșit pentru întreg proiectul și iubesc România până la cer și înapoi. 🙂

Spre final vă las cu clipul de prezentare oferit cadou județului ce ne-a plăcut atât de mult. Un video realizat cu multe eforturi de teren și birou, de Acăprăriței Elena și Oancia Iulian.

Cu drag de călătorii vă invit în județul Mureș 🙂

Echipa Zig Zag prin România