Prin călătoria noastră ne-am oprit și în Baia Sprie la Casa Olarului.

Acum stau în patul meu de lemn învelit cu cergă* de lână, într-o cameră cu peticare* pe jos, oale de lut pe etajere și perdele albe din bumbac… și nu, nu sunt la bunica, ci în Baia Sprie la Casa Olarului.

Stând în Cavnic și văzând zăpada, brazii împodobiți, amintindu-mi de sărbătoarea mea preferată, Crăciunul- sărbătoare pe care am petrecut-o mereu cu familia- am intrat în butoiul cu melancolie… care a devnit mai intensă de când mă aflu aici, în Baia Sprie.

Când am ajuns la destinație și am intrat în curte, m-am simțit ca acasă la bunici. Curtea plină cu oale din lut, obiecte vechi(un fier de călcat din metal, o oglindă rutundă agățată într-un copac). Nici nu am intrat în casă, m-am convins din curte că o să fie o ședere de poveste, asemănătoare copilăriei mele… Oare mă înșel? Nu! în casă, pereții albi, plini cu obiecte vechi, de la felinare la instrumente muzicale, sticle de sifon cu cap de metal și, normal, oale și ulciaoare din lut, doar eram în Casa Olarului.

Pe masă ne aștepta un opaiț ce era desprins parcă din zilele de iarnă petrecute la țară.

Gazda, olarul, ne-a întâmpinat cu o bucurie și căldură familiară, făcându-ne seara plină de poveste și bucurii mărunte.

Să vă povestesc și despre olar? Hmm… mai bine nu… O să îl descoperiți în postările noastre mai bine decât v-aș povesti eu. Olarul ne-a povestit despre semnele înscripționate pe oale și despre celebra poveste a pălăriei bulibașei ce a primit-o cadou.

Am fost invitați în atelierul lui de olărit, invitație imposibil de refuzat.

Când am dat să intru în atelier, pe prag un olar mic făcut din lut îmi zâmbea de pe o cărămidă, și mi-am zis: Adelina, pregătește-te să intri într-o lume de basm.”

Și da, așa a fost! Peste tot erau oale și ulcioare, statui comice, lingurițe foarte mici din lut, totul făcut cu multă grijă, talent și dedicare.

O lume de basm aici în Baia Sprie. Dorul de casă mi-a fost suplinit pentru câteva zile de frumusețile familiare, prezente aici.

*cergă – țesătură de lână, ornamentată ce servește ca învelitură pentru pat

*peticar – țol, covor din petice

[mashshare]

ZiggY

Aici va aparea parerea lui ZiggY.Aici va aparea parerea lui ZiggY.Aici va aparea parerea lui ZiggY.Aici va aparea parerea lui ZiggY.Aici va aparea parerea lui ZiggY.Aici va aparea parerea lui ZiggY.Aici va aparea parerea lui ZiggY.

Echipa Zig Zag prin România