În gara din Sinaia ningea cu fulgi mari și răsfirați. Se auzea în surdină zgomotul specific de trolere târâite pe asfalt și un fluierat care te readuce înapoi în peisaj. O doamnă indică conductorului că poate să plece din stație, apoi se lasă liniștea în care doar pașii noștri se mai auzeau.

După nici două minute ninsoarea s-a oprit și soarele a apărut printre nori.

Nu știam exact cum să ajungem la expoziția de trenulețe deși pe internet era menționat că se află în incinta gării Sinaia, ne-am trezit în fața ghișeului de bilete cerând indicații.

Asta pentru că nu găsești niciun indicator decât cel din fața ușii expoziției. Este localizat chiar în a doua clădire a CFR-ului, lângă Locomotiva cu Abur expusă la capătul peronului.

O dată ce ai intrat aici nu mai contează cum ai ajuns. În interior vei găsi prezentate două diorame, una în sistem analog și cealaltă în sistem digital, aceasta din urmă fiind și cea mai mare. Expoziția a fost înființată în 2009 datorită fiicei lui Alberto, care a donat toate piesele în miniatură realizate de tatăl său. Astfel, s-a îndeplinit dorința acestuia prin forța unită a mai multor pasionați colecționari.

Totul se desfășoară foarte interesant și reprezintă viața cotidiană a oamenilor în jurul trenulețelor, fiind puse accent pe detalii pe care nu le-ai putea observa dacă ești prea grăbit. Oamenii sunt în miniatură și realizează tot felul de activități, dau cu sapa, repară sau construiesc diverse, unii chiar sting incendii.

Alții așteaptă în gară venirea trenului în timp ce pe peron se aude o voce feminină care anunță venirea trenului.

Pe lângă dealurile verzi, există și o reprezentare a peisajului de iarnă prin care se plimbă trenulețele în miniatură. Expoziția are 300 m de linie de cale ferată, zeci de vagoane și locomotive.

Clădirea în care este adăpostită expoziția, ridicată spre finele secolului XIX, reprezintă prima gară regală din țara noastră. Tot aici veți găsi și o mini-cafenea pentru părinți și cel mai probabil pe un domn care lucrează intens la o altă dioramă inspirându-se din cărți.

Dacă ajungeți în Sinaia, merită această expoziție câteva minute din timpul vostru.

Cu drag de călătorii… în miniatură,

Cosmina din Zig Zag prin România

Echipa Zig Zag prin România