Diversitatea județului Neamț ne face să degustăm din fiecare experiență turistică ca și cum ar fi prima oară. Chiar dacă am mai văzut zimbri în Dâmbovița și Brașov, ceva mă face să afirm că experiența din Neamț le întrece pe toate. Probabil, datorită faptului că zimbrii de aici umblă nestingheriți prin pădure, în libertate și îi vezi doar dacă ești norocos în ziua respectivă. Și noi am fost!

Ne aflam într-un trip organizat de Asociația Ținutul Zimbrului când ne-am pornit dimineață spre Parcul Natural Vânători Neamț. Sub permanenta îndrumare a rangerilor din cadrul APNVNT am mers, în interiorul țarcului de aclimatizare pe urmele zimbrilor păstrând întotdeauna distanța necesară.

Cu această ocazie am aflat informații de la rangeri despre viața zimbrilor. Am aflat că se hrănesc strict din ce le oferă pădurea și iarna, foarte rar, le suplimentează cu mâncare specială dar nu foarte des, tocmai pentru a nu-i obișnui că cineva le oferă și să-și caute singuri hrană.

Observăm că, mai tot timpul, zimbrul este atent la zgomotele din jurul lor dar și la distanța pe care o păstrezi față de el. Dacă au și pui, zimbrii vor face tot posibilul să se interpună între obstacol și pui. Te fixează cu privirea printre ramurile pădurii și oricât te-ai străduit să te faci neobservat pășind meticulos și ascunzându-te după copaci, el tot știe că ești acolo.

În România zimbri în semilibertate se găsesc în locaţiile: Neagra Bucşani (peste 30 exemplare aflate într-o împrejmuire de 160 hectare) şi Vânători Neamţ  (17 exemplare aflate într-o împrejmuire de 180 hectare).

Astăzi, Parcul Natural Vânători Neamț este sigurul loc din țară unde regăsim zimbri în libertate, semilibertate și captivitate. În captivitate se află în cadrul Grădinii Zoologice din comuna Vânători (6 zimbri), semilibertate 17 zimbri și 24 zimbri în libertate în întregul areal al PNVT.

Anual se reușește suplimentarea numărului aflat în libertate cu câte 3 exemplare. Prima eliberare a zimbrilor din țara noastră (cinci exemplare), a fost realizată în 2012 în comuna Crăcăoani, Neamț o zonă izolată,  cu păduri de foioase și amestec și altitudinea cuprinsă între 800 și 1000m, perfectă din punct de vedere al existenței zimbrului în condiții de libertate.

Acești zimbri suntmonitorizați în libertate cu ajutorul colarelor radio și GPS, montate în jurul gatului zimbrilor. Modalitate de obținere a unor date cu privire la modul de folosire a habitatelor si a deplasării în teritoriu.

Astfel, zimbrii și-au extins treptat arealul din libertate, după câțiva ani de existență în libertate explorând un teritoriu de peste 40000 ha, iar  zonele cu regenerare puternică și păduri de foioase și amestec sunt preferatele lor. Mai știm că sunt înnebuniți după scoarța de cireș pe care nu ezită să o rupă de la rădăcină până sus, lucru care poate fi observat ușor prin observarea copacilor din Parcul Natural Vânători Neamț.

Dacă vrei să trăiești o experiență similară, ia legătura cu Administrația Parcului Natural Vânători Neamț și sigur nu vei regreta că le-ai trecut pragul.

Cu drag de călătorii,

Cosmina din Zig Zag prin România

Echipa Zig Zag prin România