De mult am așteptat momentul să urcăm pe Via Ferrata Astragalus din județul Neamț, aflat în Cheile Şugăului – Munticelu, un sit Natura 2000. Deși nu suntem străini de acest tip de experiență, tind să cred că aceasta a fost cea mai faină și aventuroasă. Am aceeași frică de înălțime de fiecare dată când parcurg un traseu de via ferrata și cu cât înaintam spre vârf cu atât mai mult simțeam că mă lasă puterile.

Pe lângă faptul că este cea mai lungă și modernă Via Ferrata din țară ea este dotată cu sisteme performante de cățărare inspirate din țările din Europa. Pe tot parcursul traseului m-am simțit în siguranță. Numele traseului (Astragalus) este dat după numele unei plante care crește exclusiv în această zonă.


L-am cunoscut pe Ticu Lăcătușu, primul român care a cucerit Everestul și cel care a conceput acest traseu.

După ce am discutat câteva minute, ne-a echipat, ne-a făcut un scurt instructaj și am pornit spre traseu de la Cabana Ecolog.

Există posibilitatea de a alege dintre cinci trasee în funcție de dificultate și timp. Panourile informative de la intrare cu privire la trasee și regulament te vor ajuta să îți clarifici eventuale nelămuriri.

Noi am optat pentru traseul 5, roșu. Destul de provocator. Cu tot cu experiența mea tot ma lua cu emoții când priveam de la înălțime în hăul din spatele meu.

Proiectul Via Ferrata Astragalus realizat cu susţinerea companiei HeidelbergCement România, a presupus o muncă de 6 luni iar lungimea totală a traseului este de 700 de metri, dus-întors, incluzând aproximativ de 400 de metri de secţiune totală de mică dificultate şi o secţiune totală de 200 metri de dificultate medie.

Peretele de stâncă are o înălţime de circa 170 de metri, cu plecare de la cota de 730 metri, şi sosire în punctul culminant la cota 900 de metri, pe vârful Turnul Mare locul unde poți să te feliciți că ai reușit și să admiri peisajele de sus.

Drumul înapoi nu îți ia mai mult de 20 min, la pas lent, trecând printr-o pădure și înapoi la cabană unde găsești băncuțe și mese ca să te odihnești.

La Via Ferrata Astragalus poți să vii cu echipamentul tău și doar cu achitarea taxei vei avea acces în rezervație. Sau poți opta pentru a închiria echipamentul chiar de la ei, Caban Ecolog. Mai multe informații găsești pe Facebook sau la nr de contact: 0744 913 941.

Echipa Zig Zag prin România