Peștera cea mai cunoscută din masivul Bucegi, dar și cea mai importantă este Peștera Ialomiței sau denumită și Peștera Regilor care datează ca importanță încă din antichitate prin prezența unor mituri dar și documente scrise.
Despre Bucegi se spune că are o particularitate aparte deoarece este înconjurat de 13 coloane de cuarț care construiesc o energie puternic pozitivă resimțită chiar de mulți turiști, iar apa care curge din stâncă este apă pură și vie.
Pe platou există trei niveluri de inițiere, așa cum menționează cercetătoarea Cristina Pânculescu, primul nivel este Peștera lui Zamolxe identificată cu Peștera Ialomiței, al doilea este Platoul Babele și al treilea este Vf. Omu astfel se poate spune că peștera Ialomiței aleasă special de Zamolxe pentru prima treaptă de inițiere denumită și a doua naștere.
Am ales să parcurgem drumul către peșteră de la Hotelul Cota O MIE, de unde gps-ul ne arăta o oră și un pic. În realitate am făcut mai mult, din cauza ninsorii și a mașinilor la care am mai împins ca să iasă din nămeți.
De fapt, din cauza faptului că intri în Parcul Natural Bucegi, unde totul este imprevizibil. Am reușit să parcurgem traseul până la peșteră după ce ne-am clătit ochii cu peisajele mirifice din jur și o mică oprire pe marginea Lacului Bolboci.
Aveam în plan și alte obiective turistice dar le-am lăsat pe altă zi, deoarece cele două menționate mai sus ne-au ocupat toată ziua.
Revenind la Peștera care te uimește de la prima apariție.
Drumul este accesibil cu mașina până la Platoul Padina care traversează izvoarele râului Ialomiței iar de acolo mergi pe jos mai bine de 15 minute. După ce natura te-a încărcat suficient cu vitamina D și aer curat, zărești din depărtare intrarea spre Mănăstirea Peștera Ialomiței care este, cu siguranță, printre cele mai frumoase din România.
Ne-am oprit imediat să facem fotografii, de parcă ar fi mutat cineva mănăstirea din loc. În realitate, începeam să pierdem din lumină și am vrut să ne asigurăm că nu ne prinde noaptea întorcându-ne la hotel.
Peştera Ialomiţei este o peşteră destul de mare, cu o lungime aprox. de 800 m, unde vei parcurge galerii de fosile şi active, așezate pe două niveluri.
Sectorul de intrare este un culoar larg și înalt, lung de aproximativ 120 m, care, pe jumătate din lungimea sa, păstrează înălțimea portalului. Dimensiunile, tavanul înalt, întunecat și lumina zilei, îi dau un aspect de sală, acest culoar fiind cunoscut sub denumirea de grota Mihnea vodă.
Era, practic, singura porțiune din peșteră relativ dreaptă chiar dacă la topirea zăpezii râul subteran ajungea până în apropierea construcțiilor schitului și se pierdea între aluviunile cărate de apă.
Începe o aventură de culoare luminate, scări urcate și coborâte prin diferite galerii până la Grota Urșilor, unde după ce ai urcat primele trepte, în față vei vedea un craniu de urs semn că astfel de schelete de urși de peșteră au fost descoperiți aici. Urci și tot urci pe scările înalte până la un platou întins unde se văd vizibil prăbușite bucăți de formațiuni parcă intenționat rupte din munte.
Se spune că aici ar fi trăit un pustnic care a plecat din schit şi s-a retras într-o peşteră. Pustnicul nu ştia că acolo îşi avea adăpost un urs, cu care ulterior s-a împrietenit încât noaptea locuiau împreună în aceeaşi peşteră, iar ziua ursul pleca în pădure și sihastrul rămânea să se roage.
Continui traseul pe Calea Apelor, o galerie îngustă și relativ înaltă cu pereți șlefuiți de apă unde se termină brusc în fața unor pereți de calcit care dau impresia de Altar. Acesta era considerat un loc sfințit și era luminat, pe vremuri, de călugării și turiști cu lumânări aprinse.
Aventura durează mai bine de 30 de minute, asta fără timpul petrecut cu fotografierea sau citirea tuturor panourilor.
Oricum ar fi…ieși de-acolo uimit de aspectul galeriilor frumos iluminate și reabilitate.
Dacă vrei să afli mai multe despre peșteră, poți să citești documente istorice sau să vizionezi documentare care au fost realizate de-a lungul timpul, ca să nu mai spun de cărțile scrise pe acest subiect.
Cu drag de călătorii,
Cosmina din Zig Zag prin România
- Îmbunătățește-ți strategiile de business la TopHotel Conference 2024! - aprilie 17, 2024
- Înscrierile în competiția TopHotel Awards 2024 sunt deschise! - martie 5, 2024
- Industria ospitalității se reunește la TopHotel Conference & Awards 2023! - mai 19, 2023
Leave A Comment