Denumită simplu, după pereții săi albaștri, Casa Albastră, singura clădire din Piața Mare din Sibiu care nu poartă numele vreunui fost proprietar, găzduiește la subsol, 45 de reptile – de la crocodili, șerpi veninoși sau nu, până la broaște țestoase și tarantule. Într-o cameră în care razele soarelui nu izbutesc să pătrundă și în care doar lumina de la becuri te ajută să distingi detaliile de pe pielea catifelată a reptilelor, regăsești în fiecare zi, de dimineață, de la 10.00, până spre ora 20.00, o lume exotică, separată cu grijă de geamuri groase.

Peste 20 de sibieni și-au făcut deja abonament și vin cât de des pot pentru a se întâlni cu cel mai mare piton birmanez albino (neveninos) din țară, care nu are nici mai mult, nici mai puțin de 18 ani. Hrănit o dată la două luni cu câte doi iepuri întregi, pitonul își petrece viața lenevind pe timp de zi și mișcându-se de colo-colo pe timp de noapte, când deja temperatura a devenit una favorabilă, de peste 30 de grade.

Expoziția care se află de cinci ani în Sibiu are în componența sa și o tarantulă de catifea neagră de 15 ani. Cunoscută datorită veninului, tarantula poate atinge o lungime de 14-17 cm, iar femela poate depune și până la 800 de ouă.

Cei mai mulți vizitatori sunt copii, fascinați fiind de această lume nouă, însă, nici adulții nu se dau în lături, mai ales când vine vorba de exemplare atât de mari și longevive. Atmosfera din încăpere este animată de sunetele înregistrate ale unor păsări, care vor să te conducă într-un ținut liniștit, însă, cu atâtea reptile în jur, parcă atmosfera nici că nu vrea să devină calmă. Din când în când, se mai aud voci entuziasmate ale turiștilor: „Uite, uite, se mișcă! Vino repede să vezi”. Cu toate acestea, nici nu apuci să faci un pas că reptila a și împietrit, mișcându-și uneori doar ochii.

Multe dintre speciile prezente și în cadrul expoziției sunt și de vânzare (pe bază de comandă), ele fiind aduse din ferme specializate din Ungaria. De asemenea, la perioade regulate, animalele sunt înlocuite cu unele noi pentru a (re)stârni curiozitatea turiștilor.

***

Expoziția poate fi vizitată în fiecare zi de la 10:00 până la 20:00 (pe timp de vară) și de la 10:00 până la 18:00 (pe timp de iarnă).

Prețul unui bilet este de șapte lei pentru adulți, cinci lei pentru elevi, studenți și pensionari și trei lei pentru grupuri de minimum zece persoane. De asemenea, se pot achiziționa abonamente în valoare de 50 de lei, valabile trei luni.

Număr de telefon: 0786 602 680;

Fotografii realizate de Elena-Andreea Acăprăriței