La marginea Sibiului, ascunse printre copacii înalți și bătrâni, trăiesc cele peste 250 de animale și păsări care alcătuiesc familia primei grădini zoologice din România. Istoria ne spune că în timp ce efectua câteva reparații la barajul de la Sadu, inginerul Szekely a găsit prin preajmă câteva vulpi și i-a venit ideea de a construi o grădină zoologică. Astfel, la inițiativa acestuia, în 1929, Uzina Electrică Sibiu deschidea în pădurea Dumbrava prima grădina zoologică din România. Imediat de la înființare, Grădina Zoologică din Sibiu a primit primele animale, pe bază de donații: o pisică sălbatică, o lupoaică, un lup, un vultur, un cerb carpatin și, în 1930, primul urs.

Acum, după 88 de ani, familia s-a mărit la peste 250 de animale și păsări din peste 60 de specii diferite. Pe o suprafață de peste 20 de hectare, își trăiesc viața urșii bruni, maimuțele, lupii iberici, tigrii, leii, jaguarii, lamele, poneii, papagalii, lupii, mistreții, cerbii, reptilele, fazanii și porumbeii. În incinta grădinii zoologice, se regăsesc și două lacuri – unul are în centrul său o insulă pentru păsări, iar celălalt este destinat recreării turiștilor, prin prezența bărcilor și hidrobicicletelor.

Pentru a deveni plimbarea cât mai educativă, administratorii Grădinii Zoologice din Sibiu pun la dispoziția turiștilor o aplicație pentru smartphone, „Sibiu Zoo”, care, prin intermediul tehnologiei Bluetooth, recunoaște coordonatele GPS ale vizitatorului și îi transmite în timp real informații despre animalul pe care-l privește cu admirație. De asemenea, turiștii pasionați de fotografie își pot încărca propriile creații pe site-ul zoo.sibiu.ro pentru a fi admirate de ceilalți internauți.


Fie că privești curios ciondăneala dintre masculul și femela jaguar, fie că te odihnești la umbra stejarului de la intrare, bătrân de peste 600 de ani, Grădina Zoologică din Sibiu devine un spațiu care te desprinde de agitația urbană și te aduce mai aproape de simplitatea și originea vieții.

***

Grădina Zoologică din Sibiu se află pe Calea Dumbrăvii nr. 142, iar programul de vizitare diferă de la o lună la alta, spre exemplu, în luna iulie, porțile sale sunt deschise, de luni până duminică, între 09.30 și 20.00. Pentru copiii de până în trei ani, biletul este gratuit, iar pentru copiii de peste trei ani, elevi, studenți și pensionari, acesta ajunge la doi lei. Pentru adulți, biletul crește cu un leu. În 2015, aproximativ 250.000 de persoane au întâlnit animalele și păsările grădinii zoologice.

Contact: zoo.sibiu.ro, Telefon: 0269/252996

Fotografii realizate de Elena-Andreea Acăprăriței