Alice din Țara Minunilor spunea, cândva, că oamenii care își văd de treaba lor fac pământul să se învârtă. Iar, noi, dacă ne luăm responsabilitatea să facem ceva pentru ceilalți… pământul nu va conteni să se învârtă.

Vizitam Muzeul Aviatic când dl Diaconescu ne-a spus că așteaptă un grup de copii să vină de la Globulețe. Curiozitatea mă împinge să întreb: Ce Globulețe? Păi, este o Fabrică de Globulețe la două străzi distanță. Să mergeți neapărat și la ei!

Mi-am notat imediat numărul dnei Cristina Sârbu. Ce frumos când oamenii se recomandă între ei. Așa ajunge vorba prin țară că la Pucioasa oamenii sunt împinși de pasiune să lucreze manual produse deosebite.

Asta face ca, într-o zi friguroasă de iarnă, să ne îndreptăm spre Fabrica de Globulețe din Pucioasa, când în fața vedem un autobuz mare, plin de copii zâmbăreți, parcat chiar în fața. Îmi place la nebunie să mă nimeresc la un obiectiv turistic alături de copii. E molipsitor să îi vezi atât de bucuroși și fascinați.

În față ne-a întâmpinat dna Cristina care și-a cerut scuze că este atât de ocupată, dar în perioada Noiembrie – Decembrie trec în fiecare zi sute de copii pe la Fabrică. Nu se putea să nimerim mai bine, i-am răspuns, și ne-a învitat înăuntru, înaintea copiiilor.

Când au intrat în încăpere și au văzut pe toți angajații îmbrăcați în spiriduși și înconjurați de culoare unul dintre ei a exclamat: “Woow! Doamne, cât de tare e locul asta!!“ Asta la nici două secunde după ce a deschis ușa de la intrare.

Cum să nu te molipsească o sinceritate și bucurie atât de mare? Ii priveam și îmi dădeam seama cât de puțin avem nevoie ca să fim fericiți sau măcar să zâmbim!

Aici prichindeii vizionează tot procesul de fabricare a globurilor, de la cilindrul din sticlă care prin încălzire și suflare ia forma dorită, rotundă sau alungită, ca un glob pământesc care se învârte.

După ce globul este format, ajunge în camera alăturată unde sunt așezate pe masă diverse nuanțe. Se scufundă într-un vas și rezultă un glob argintiu și mat, apoi îmbrăcă culoarea dorită.

După ce se usucă globurile, ajung înapoi în camera inițială, unde trei doamne drăguțe le pictează, folosind doar câteva pensule, nuanțe și muuuultă imaginație!

Diferite tematici și personaje din desene animate sau, preferatul meu, doi țărani îmbrăcați în straie populare.

Multe globuri erau personalizate cu nume de persoane, ceea ce mă duce cu gândul la faptul că orice îți trece prin minte, aici poate fi înfăptuit.

Și uite așa, mai departe se aud chicoteli și sârete nenumărate în camera alăturată, unde copiii deja au intrat pentru a da frâu liber imaginației pictând cu mânuțele lor globuri.

 

Fabrica nu este foarte mare e mai mult un atelier, funcționează de mai bine de 20 de ani și zilnic se fabrică sute de globuri, care ajung să fie livrate în toată țara, dar și în străinătate. Ele pot fi achiziționate de pe site-ul oficial și pot fi urmăriți pe pagina de Facebook.

Cu drag de călătorii,

Cosmina din Zig Zag prin România

Echipa Zig Zag prin România