Situat pe Calea Domnească foarte aproape de Muzeul de Istorie şi a Curţii Domneşti, este printre cele mai importante monumente istorice ale oraşului din sec. XIX.

Exteriorul clădirii nu spune întreaga poveste a Muzeului de Artă, așa cum nici fotografiile de pe pliant nu-ți vor părea prea atractive. Vremea rece și ploioasă ne face să ne întrebăm dacă merită să mai intrăm? Așa că apăsăm clanța înghețată de frig și vânt.

Impresionant este interiorul care îți încălzește privirea. Odată ce ai făcut un pas înăuntru, totul se schimbă. Picturile interioare sunt, din ce în ce mai frumoase, o dată ce decizi să urci spre etaj, moment în care te oprești pentru câtreva momente să admiri această imagine.

La parterul muzeului se regăsește arta veche românească, mai exact pictura ce are ca subiect religia, frescă din perioada brâncovenească, precum şi icoane din sec. XVIII.

Tot aici sunt expuse icoanele de mici dimensiuni realizate de Gheorghe Tattarescu în stil neoclasic cu ajutorul cărora se face trecerea subtilă de la pictura religioasă la cea de şevalet situată la etaj.

La etaj intri în lumea artei decorative şi picturii de şevalet care datează din prima jumătate a secolului al XIX-lea cu „primitivi” ai artei româneşti şi lucrări din perioada interbelică.

Aici sunt expuse lucrări care exprimă într-un mod cât mai real chipuri anonime de boieri. Vestimentația precum și expresia chipurilor „zugrăvite” schematic, păstrează tradiţia tablourilor votive ale diferiţilor ctitori de biserici.

Sala de Consiliu are o pictură murală interioară care, pur și simplu te face să îți oprești pașii. Dacă analizezi fiecare detaliu impresionant, vei vedea că deasupra celor cinci uși sunt pictate câte un peisaj cu monumente reprezentative din Târgovişte (Curtea Domnească, Mitropolia nouă) ori împrejurimi văzute prin prisma pictorului de origine italiană Giovanni Battista del Basso la 1894 – 1895.

Asta face ca expoziţia pusă în valoare de pictura şi arhitectura clădirii să invite la meditaţie și aprecierea vremurilor de demult, la retrăirea atmosferei timpurilor demult apuse prin intermediul lucrărilor de pe perete.

Muzeul de artă din Târgoviște a fost înfiinţat în anul 1991, iar în aceeași curte se regăsește și Muzeul Național al Poliției Române iar la doi pași Muzeul de Istorie. Toate merită vizitate!

Cu drag de călătorii,

Cosmina din Zig Zag prin România

Echipa Zig Zag prin România