8 motive să vizitezi Muzeul Național Secuiesc din Sfântu Gheorghe, Covasna

Cine ar fi crezut că eu (care ocoleam muzeele de fiecare dată când aveam ocazia) îți voi da 8 motive să vizitezi Muzeul Național Secuiesc din Sfântu Gheorghe? Lumea se schimbă repede, la fel și preferințele noastre, iar după vizita de la acest muzeu mi-am spus că trebuie neapărat să îl recomand mai departe.

Prima dată când am luat contactul cu populația maghiară a fost în Tg. Mureș însă nu au fost atât de mulți ca în Harghita sau Covasna. Ei bine, despre ultimele două județe țin să îți spun că în procent de aproximativ 85 la sută sunt maghiari, de aceea de multe ori vei regăsi meniurile de la restaurante traduse în maghiară sau personal angajat în diverse locații precum hoteluri și restaurante care nu vorbesc foarte bine limba română sau chiar deloc.

Însă, ce vreau să reții despre aceste județe, în care predomină majoritatea maghiară, este că sunt niște oameni foarte FRUMOȘI. Și nu mă refer doar la aspectul fizic, ci sufletește. Sunt oameni deschiși spre tot ceea ce înseamnă nou, pasionați de munca pe care o prestează cu toată inima, au povești de viață inspiraționale și înveți foarte multe lucruri de la ei.

Asta doar dacă îți vei da răgaz să locuiești printre ei așa cum am făcut-o noi. Aceste aspecte nu le poți vedea decât dacă îi privești cu alți ochi decât o fac alții care tind să generalizeze.

Astfel, încep să enumăr cele 8 motive pentru care merită să vizitezi Muzeul Național Secuiesc din Sfântu Gheorghe, Covasna și după îți voi povesti o pățanie dintr-un sat din Covasna.

1.  Arhitectura muzeului este primul aspect remarcabil. Pentru a accesa intrarea muzeului vei trece printre niște porţi secuieşti cu acoperiş ascuţit și nu vei avea cum să nu remarci acoperişurile specific castelelor maghiare din Evul Mediu şi epoca modernă. Clădirea este împărțită în două aripi, de un alb strălucitor cu un acoperiș impunător și ascuțit.

2. Este una dintre cele mai mari colecții publice și reprezentative pentru comunitatea maghiară din România care deține o varietate de expoziții și programe. Aici vei afla totul despre istoria, apariția și evoluția acestui popor.

3. Este unul dintre cele mai vechi muzee regionale din România, fiind deschis din 1875 și precedat de instituții de la Sibiu, Iași, Cluj și București.

4. Muzeul este structurat pe patru secții importante, una dintre acestea fiind arheologie și istorie unde vei găsi expuse obiecte de ceramică pictată vechi de mii de ani precum și arme ale sciților și secuilor.

5. Secția de etnografie este de-a dreptul complexă. Aici poți afla mai multe despre tradițiile și obiceiurile secuilor. Cum se comportau sau ce haine purtau pe timp de sărbătoare, cum arătau casele lor dar și ce fel de mobilă preferau precum și din ce meșteșuguri își duceau traiul.

6. Secția de științe ale naturii deține peste 60.000 de exponate de la mamifere până la fluturi sau roci din Ținutul Secuiesc. 

7. Biblioteca este una dintre cele mai atrăgătoare secții. Aici sunt ținute cărți și documente în limba maghiară iar Codicele Apor este dcumentul care are o vechime de peste 400 de ani.

8. Zugrăvirea din interior și exterior îți va aduce în față câteva detalii despre meșteșugarii din zonă. Fierarul de la Tălișoara, pe care noi l-am cunoscut după vizita de la muzeu, a pus și el “cărămidă” în construirea balustradelor și lămpilor de la intrare. Mulți alți artiști și-au adus contribuția asupra detaliilor din tot muzeul, inclusiv pictura murală de la etaj peste care nu poți trece indiferent.

Cu siguranță, dacă vei vizita Muzeul Național Secuiesc din Sfântu Gheorghe vei descoperi singur și alte motive pentru care merită să îi treci pragul. Mai ales că pe timp de vară, curtea din spatele muzeului este amenajată special pentru vizitatori cu obiecte muzeale.

Spuneam la început că îți povestesc o pățanie din Covasna. Eram în sat Zăbala în căutarea unui muzeu care nu era din păcate plasat pe Google Maps (acum este căci ne-am ocupat noi 🙂 și am dat peste o doamnă, în vârstă dar care nu vorbea mai deloc română. Am întrebat-o dacă știe ce program este la muzeu deoarece era duminică și părea închis. Nu a știut să îmi răspundă în română, însă mi-a făcut semn să vin cu ea. M-a dus la o vecină care avea numărul de telefon al unei doamne care avea un număr de telefon al personei ce se îngrijea de muzeu.

Știu, pare întortocheat dar femeia respectivă, care nu a știut să îmi spună nimic în română s-a întors din drum, m-a dus la câteva case distanță ca eu să pot să ajung în final să aflu mai multe despre programul muzeului și să reușesc să îl vizitez. Putea pur și simplu să îmi întoarcă spatele sau să nu zică absolut nimic, însă a ales să acționeze diferit. Asta am apreciat, în mod special, la comunitatea maghiară din Covasna că au contribuit fiecare și și-au unit forțele, în limita posibilităților, ca noi să ne facem treaba în județ.

Cu drag de călătorii,

Cosmina din Zig Zag prin România

Echipa Zig Zag prin România