Experiențele cu oamenii frumoși, pe care îi întâlnim în excursia noastră de 5 ani prin România, sunt cel mai greu de descris în cuvinte. Cu atât mai mult vizita de la Atelierul de iconografie a șotilor Schinteie, Matei și Kornelia, din orașul Covasna.

Cu o poveste interesantă de viață, cei doi soți impart aceeași pasiune. Și chiar dacă drumurile vieții i-au dus cândva spre lumea muzicală, fiind puși în situația să-și împărtă timpul, între formație și iconografie, au simțit că cele două domenii nu pot conviețui împreună.

Simțind o chemare divină către iconografie, care a venit firesc către ei ca un mod de exprimare, au decis să se dedice acestui domeniu, în totalitate. Au renunțat la muzică chiar dacă erau în momentul de glorie al carierei muzicale. Decizia de a se implica trup și suflet le-a adus o pace interioară mai mare căci este, după cum se vede, ceea ce și-au dorit cel mai mult.

Ne-au primit în atelierul lor într-o luni dimineață. Am simțit de la intrare prietenia lor și atmosfera călduroasă a casei. Ne-am lungit atât de mult la povești că nici nu am simțit cum trece timpul.

Înainte să se mute în locația unde, astăzi, icoanele iau naștere, se afla o agenție de pelerinaj. Poate așa a fost să fie ca locul acesta, binecuvântat de ei, să devină atelier de iconografie.

Special pentru anul centenar sunt implicați în proiecte mondiale cu diaspora și vor realiza picturi cu harta României unită cu Basarabia. Căci în artă, spun ei, îți poți permite să depășești limitele imaginației. 

Kornelia este o femeie deosebită, cu un zâmbet molipsitor și o atitudine demnă de urmat. Cu atât mai mult faptul că are 3 surori cu care împarte aceeași pasiune, iconografia, face ca ea să fie și mai specială. Este un caz unic în lume ca 4 surori să simtă aceeași chemare spre un domeniu atât de frumos.

Îmi place mult fotografia cu ea lângă pictura pe care scrie poezia mea preferată, a poetului Mihai Eminescu: „Ce-ţi doresc eu ție, dulce Românie”. 🙂

Icoanele cu motive tradiționale cu stergare sunt, de asemenea, preferatele mele. Aceste lucrări sunt foarte apreciate dincolo de hotare pentru că cei de acolo simt nevoia să trăiască românește. Cât de frumos realizate și ce energie calmă îți transmit!

Ne-au prezentat și picturile concepute pentru iubitorii de artă, pictate pe plexiglass cu foiță de aur de 24 karate – față verso – ca să preia culoarea peretul unde ele vor fi aplicată.

În documentarul O menire Sfântă  despre Kornelia și surorile ei, apare la un moment dat o icoană a Sfântului Nectarie. Este o icoană lucrată de amândoi, tot cu foițe de aur și care pentru ei are o valoare inestimabilă.

În atelierul unde iau viață icoanele am văzut câteva lucrări în procesul lor de creare. Așa am aflat că în tempera, înainte de pictură, se conturează cu creionul mai întâi tiparul, apoi se pune foița de aur și se pictează cu diferite culori, totul realizat de mână. Multe dintre lucrările lor au ajuns în multe biserici, mănăstiri precum și case ale oamenilor din străinătate dar și din țară.

Matei spune că Iconografia înseamnă propovăduire, nu este un obiect de decor. Are rolul ei de mântuire. Nicio casă fără icoană, adaugă el, pentru că acolo unde pe perete sau oriunde în casă există o icoană numai lucruri bune atrage după ea.

Lucrează și după modele de icoane, de pe internet, trimise de clienți. Sunt atât de pricepuți încât pot reproduce o icoană după un model. După vernisarea icoanei, spun ei, văd cu ochiul liber cum icoana se modifică și primește acea sfințenie. Iar ele dacă sunt menite să stea în biserică sunt și mai frumoase pentru că se oficiază slujbele care le înfrumușețează.

Atelierul de iconografie a soților Matei este maternitatea icoanelor și de acolo pleacă spre casa lor unde își îndeplinesc rolul. Ca să pictezi icoane nu poți să o faci oricum, ai nevoie de liniște ambientală dar mai ales sufletească.

Atunci când aceste lucrări stau mai mult în atelier se atașează de ele și câteodată le este foarte greu să se despartă de ele.

O lucrare de dimensiuni mari este pe mâinile minunate ale soților Schinteie. O icoană a cărei destinație va fi o biserică din Reșita, Caraș Severin, chiar județul unde este născut Matei. Durează două luni, o astfel de lucrare și reprezintă scene complexe. Fiecare personaj are o anumită stare iar soții Schinteie trebuie să echilibreze culorile și stările.

Atunci când întâlnești doi oameni trimiși parcă de Sus, să îți dăruiască din ceea ce sunt ei ca oameni… nu poți decât să te bucuri de un semenea cadou. Pentru noi întâlnirea cu ei a fost o onoare! Am extras învățături pentru o viață întreagă și o inspirație cu care am plecat din atelierul lor: Cel mai frumos dar pe care il poți primi de la cineva este timpul său. Mulțumim Kornelia și Matei. 🙂

Cu drag de călătorii și povești te invit să privești lucrările de excepție de la Atelierul de iconografie a soților Schinteie

Cosmina din Zig Zag prin România

Echipa Zig Zag prin România