Iubim plimbările prin județul Buzău. Atât de divers și special. Locuri de o valoare istorică imensă și oameni pregătiți să te primească în povestea lor.

Vremea schimbătoare ne-a creat dificultăți pe alocuri în luna Martie. Atunci când a plouat nu puteam să vizităm locurile care presupuneau parcurgerea unui drum forestier sau escaladarea dealurilor. Însă, asta ne-a determinat ca atunci când prindem vreme bună să profităm la maximum de ea.

Am lăsat mașina jos, la prima mică intersecție, pentru că zăpadă a împiedicat tot drumul de acces până sus la biserică. De la mașină un copil energic ne-a întrebat dacă mergem la Biserica dintr-o Piatră. I-am spus că da și dacă dorește poate să urce cu noi. „Păi, eu sunt ghid acolo” ne-a spus copilul de nici 8 ani. Obișnuiesc să urc mereu cu turiștii.

Așa că drumul nostru a fost și mai interesant când a început el să ne povestească despre peripețiile cu prietenii lui de la școală.

Biserica dintr-o Piatră este un obiectiv turistic pe care nu trebuie să îl ratezi când treci prin zona Năeni pentru că este o biserică construită din piatra de calcar escavată din apropierea bisericii, de aici și denumirea ei. Un loc de-a dreptul special. Însă, atenție deosebită la vreme atunci când îți planifici să o vezi.

Am vizitat-o de două ori. O dată când aproape ploua și am fost fugăriți de norii gri cu intenții negative. Și a doua oară când cerul era de un albastru senin cu nori albi și pozitivi. Singura dificultate a fost zăpadă.
Biserica se află la aproximativ 35 km de Buzău în satul Vârf. Faptul că se află la 600 de m altitudine face să fie observată de la 6 km distanță. Cu o seară înainte a viscolit atât de tare încât a adunat toată zăpada la poarta bisericii. Am fost nevoiți să înconjurăm ca să putem pătrunde în interior.

Elementele care stârnesc curiozitatea la biserică sunt catapeteasma, strana și gardul ce o înconjoară care sunt realizate tot din piatră. Picturile din exterior și interior realizate în maniera bizantină, respectând erminia călugărului grec, Dionisie din Furna.

În zonă poți vizita și Tabăra de sculptură Năeni care este doar un km de mers pe jos de la biserică.

Dacă ajungi în zonă, lasă-ne un comentariu cu experiența ta de la Biserica dintr-o Piatră.  🙂

Cu drag de călătorii,

Cosmina din Zig Zag prin România

Echipa Zig Zag prin România

Echipa Zig Zag prin România

Cauți informații despre România frumoasă? Aici găsești postări turistice, fotografii spectaculoase, video dinamice și un strop de motivație de la români!
Echipa Zig Zag prin România