Pașii ne poartă repezi spre Ținutul Buzăului, un loc binecuvântat de natură prin beneficiile pe care ți le oferă încă din prima clipă când decizi să pășești în acest loc, chiar dacă doar pentru câteva zile.

Localizare

Stațiunea Sărata-Monteoru are un aer special pe care experții în domeniu l-au numit „climat sedativ de cruțare” și este totodată recomandată persoanelor care caută o mică evadare din stresul cotidian. Principalul factor terapeutic este dat deizvoarele minerale ce provin din Dealul Murătoarea.  O legendă cu privire la înființarea stațiunii ne reamintește de povestea unui sat ascuns între culmile dealului Istrița și a magicianului care l-a prefăcut într-una din cele mai frumoase destinații ale României de odinioară.

Așa cum ne povestește și gazda noastră, stațiunea Sărata-Monteoru a fost denumită și „Micul Paradis”, “Karlsbad-ul romanesc”, “Perla Buzaului”, „Mica Elveție” din Subcarpații Buzăului sau „Bastonul”, deoarece aici pacienții veneau în baston și în mod miraculos, plecau pe propriile picioare.

Recomandarea de cazare

Așezată pe un deal, la marginea pădurii Casa cu Tei oferă, pe lângă liniște, confort și relaxare, o priveliște minunată asupra întregii stațiuni. Piscina cu apă sărată și terasa cu șezlonguri este locul preferat de turiștii cărora li se citește pe chipuri satisfacția că se află într-un loc special. Apa sărată este bogata în minerale și provine din izvoare cu un grad ridicat de mineralizare.

Camere

Pensiunea dispune de 28 de camere duble, curate și confortabile, cu vedere panoramică spre pădurii sau asupra stațiunii. Unele camere au ieșire directă spre grădină și sunt ideale pentru cei care doresc să se bucure de liniștea locului în dimineți târzii, altele sunt prevăzute cu balcon intim. Camerele de la mansardă sunt potrivite pentru familii deoarece ferestrele se deschid doar pe oscilobatant și există posibilitatea de a fi prevăzute cu pat suplimentar.

Restaurantul spațios, decorat cu elemente tradiționale și preparatele specifice gastronomiei buzoiene care ies de pe mâinile gospodinelor îți vor garanta o experiență culinară pe care o vei ține minte mult timp.

La intrarea ești întâmpinat cu țuica autentică ceea ce înseamnă că este momentul să te lași îmbrățișat de atmosferă caldă și primitoare a gazdelor acestei unități de cazare.

Babicul, cârnații de Plescoi, zacusca de casă, pastrama de oaie sunt doar câteva dintre ingredientele magice ale gastronomiei buzoiene iar preparate precum: tigaia picantă buzoiană, ceaun Casa cu Tei testate și de noi, îți vor încânta papilele gustative.

Clătitele la cuptor cu brânză dulce, stafide și sos vanilat a fost unul dintre cele mai bune deserturi pe care le-am servit vreodată. Noi le-am sugerat să le dea o denumire mai personalizată pentru că sunt subestimate prin simpla lor formulare. Clătitele acestea chiar pot contribui la o schimbare a stării în bine.

Printre facilități mai regăsim: un foișor și două terase spațioase, sala de conferință și restaurant cu o capacitate de 100 persoane ceea ce face ca pensiunea să fie ideală pentru teambuilding-uri sau alte evenimente: nuntă, petreceri private, retreaturi pensiunea punând la dispoziția turiștilor o varietate de oferte.

Atracții și experiențe turistice în zonă:

Parcul de aventură Escapada – se întinde pe 1 hectar de padure, cu tiroliene, butuci suspendaţi, platforme, scări suspendate

Tabăra de sculptură de la Măgura – cea mai mare expoziție de acest gen din țară și una din cele mai mari din lume

Traseu pe Dealul Istriţa unde ai şansa să atingi cu propriile mâini calcarul de Năeni format din cochilii tasate ale unor vietăţi ce au trăit acum câteva milioane de ani în Marea Paratethys. Acestea le regăseşti şi când păşeşti pe terasă de la pensiune, și mai pot fi  observate şi pe soclurile caselor din Dealu Mare.

Traseu către Mina de Petrol sau spre Crucea de Piatră

Capela Familiei Monteoru – se află chiar peste drum de biserica din localitate și adăpostește membrii familiei Monteoru. Dacă ești pasionat de istorie poți lăsa un omagiu celui care a avut viziunea de a transforma un biet cătun într-o stațiune balneară.

Cu misiunea noastră în minte, testăm apoi recomandăm, te invităm să descoperi Casa cu Tei din frumoasa stațiune Sărata Monteoru, să stai la un ceai de tei cu gazdele ascultându-i cum vorbesc despre legendele zonei, să deguști preparatele specifice satului buzoian și, nu în ultimul rând, să simți bucuria din glasul gazdelor când povestesc despre pasiunea cu care au muncit pentru acest loc minunat.

Echipa Zig Zag prin România