Cu această întrebare ne-au fost deschise uşile Bisericii Reformate din Zalău.

Biserica Reformata Zalau 3Nu e prima dată când intrăm într-o biserică reformată, dar aceasta are unicitatea ei. Compusă din trei nave egale susţinută de 13 stâlpi, are o poartă principală şi două uşi care duc la etaj.

Vizita la Biserica Reformată din Zalău este asemănătoare unei călătorii către începuturile Zalăului. Cea mai veche clădire cu zid de piatră din zonă este considerată mândria oraşului, cum ar spune unii localnici.

Priveliştea este spectaculoasă atât în exterior cât şi interior.

Cu o capacitate de 1600 de locuri, ocupă locul II ca mărime printre bisericile reformate din partea estică a Europei Centrale. Fost lăcaş catolic, mai apoi transformându-se în biserică reformată, această oază de linişte din centrul oraşului a trecut prin mai multe lucrări de extindere şi refacere.

Biserica Reformata Zalau 4

O mică incursiune în trecut…

  • Oraşul şi biserica au fost afectate de dese treceri de trupe militare
  • 1703 este anul în care oraşul a fost jefuit şi incendiat de trupele imperiale iar nouă ani mai târziu biserica este reconstruită din temelii
  • Numărul de enoriaşi creşte iar bisericii i se adaugă o navă laterală (1780)
  • Turnul bisericii este demolat şi contruit unul nou de 35 m (1794)
  • În anul 1904 s-a pus piatra de temelie a bisericii actuale care a durat doi ani, moment în care are loc prima slujbă în incinta acesteia

…în prezent

Foarte frumoasă la interior 🙂

Biserica Reformata Zalau 7

Pe peretele interior se remarcă stema orașului fiind flancată de blazoanele familiilor Kis și Sarak, respectiv Száva și Bikfavi. Se consideră că aceste familii au avut un rol esențial în reconstrucția bisericii în secolul XVIII.

Biserica Reformata Zalau 9

Orga instalată în 1906 acompaniază şi astăzi, concertele care au loc în incinta acestui minunat lăcaş de cult.

Te-am făcut curios/ă să o vezi cu proprii ochi? 🙂 

Biserica este situată în zona centrală a Municipiului Zalău, pe un deal. Mai exact o poţi găsi pe strada Andrei Saguna nr. 7 în Zalău. Este deschisă turiştilor fără taxă de intrare.

Găseşti mai jos locaţia pe Google Maps.

Cu drag,

Echipa Zig Zag prin Romania

Echipa Zig Zag prin România