Atunci când caut câteva momente de liniște, îmi place să mă pierd printre cărți. Ador mirosul de carte veche și să ascult răsfoitul ei.

Acum câteva săptămâni vizitasem biblioteca județeană din Pitești, pentru că am o pasiune aparte pentru cărți și mi-am făcut deja un obicei să intru în fiecare bibliotecă județeană.

Interesantă este și povestea legendei bibliotecii din Pitești.

Se spune că în anul 1869, Paraschiva Ştefu îşi întocmeşte testamentul prin care lasă 200 de galbeni austrieci pentru indeplinirea unui vis: organizarea unei biblioteci publice. Conducerea primăriei a fost de acord cu acest demers, dispunând elaborarea unui regulament de organizare şi funcționare a bibliotecii.

De-a lungul timpului, Biblioteca Județeană Dinicu Golescu Argeș s-a dezvoltat constant, ajungând, în prezent, la un fond de peste 450.000 documente, peste 300 evenimente cultural-educative organizate anual, o infrastructură IT modernă, servicii și proiecte dezvoltate pentru a corespunde nevoilor comunității locale.

Intrarea în incintă te va întâmpina cu un hol imens, înalt, colorat și liniștit. M-a cucerit din prima. 🙂

Georgiana, de la departamentul de informații europene Centrul Europe Direct, m-a îndrumat prin toate sălile bibliotecii, am vorbit despre istoria și evoluția acestor încăperi de-a lungul timpului.

Cel mai colorat loc din bibliotecă este sala de lectură pentru copii. Aici cei mici pot petrece ore întregi unde au posibilitatea să coloreze, să citească sau să se joace.

De asemenea, biblioteca organizează diferite evenimente pentru copii. Spre exemplu, aceștia învață cum să supraviețuiască în natură organizând un cort în echipă. 🙂

În cadrul secţiei „Colecţii Speciale”, vei regăsi carte rară, carte veche românească şi străină, cărţi cu autografe şi însemnări particulare manuscrise.

Dar și o cărticică de super-mici-dimensiuni.  Cred că cea mai mică pe care am văzut-o vreodată și din care chiar poți citi. 🙂

Este un loc foarte apreciat printre localnici, cel puțin printre cei care sunt obișnuiți să o frecventeze. Mi-au plăcut două afirmații culese din rândul celor care trec pe aici zilnic:

Biblioteca Județeană „Dinicu Golescu” este o șansă oferită de a găsi un refugiu într-o lume atât de agitată. (Mădălina V.)

Un loc sacru al culturii, un loc unde iau naștere idei și unde se intâlnesc oameni binecuvântați de întelepciune. A înțelege înseamnă a stăpâni Sinele. Citind… începi să înțelegi prin alții.  Îi fericesc pe toți oamenii frumoși care lucrează în acest loc minunat, pentru un „labore cu și pentru ceilalți”.
Imi doresc ca prestigiul acestei instituții să fie în perpetuă creștere, iar dezvoltarea instituției în general și a fondului de carte, în particular, să fie de ajutor societății! (Dincă R.)

Biblioteca poartă numele lui Dinicu Golescu, vlăstar al unei vechi familii boiereşti.  A fost un mare cărturar, convins că regenerarea morală şi socială a ţării nu este posibilă decât prin luminarea poporului, aşa cum dovedeşte şi următoarea sa însemnare:

„Cugeta bine, şi mişcă orice spre folosul obştii fiind încredinţat, că de nu curînd, dar măcar cît de tîrziu sămînţa acelii bune cugetări şi mișcări, îşi va da rod înmulţind.”

Cu drag de călătorii te invit la lectură, oriunde ai fi! 🙂

Cosmina

 

Echipa Zig Zag prin România