Plimbându-ne agale pe aleile pline de istorie ale orașului Curtea de Argeș, am ajuns pe strada Victor Ștefănescu nr. 8, unde este ridicată una dintre cele mai frumoase case-monument istoric ale orașului, aparent obișnuită. Ca și arhitectură, ea este o combinație dintre cula gorjeană (locul unde s-a născut pictorul) și casa tradițională de munte din zona argeșului.
Casa Norocea a fost în urmă cu câțiva ani căminul și atelierul de lucru a lui Dumitru Norocea, pictor și restaurator al frescelor de la Biserica Domnească, care se află la câțiva metri distanță de acest monument. Fiu de țăran născut în Gorj, făcea parte dintr-o familie numeroase cu nouă copii, el fiind cel mai mare.
Dumitru Norocea este primul realizator de mozaicuri din România și unul dintre cei mai reprezentantiv restauratori de pictură medievală din vremurile sale iar datorită meritelor sale este onorat în anul 1922 cu ordinul Coroana României.
El este și realizatorul portretelor murale ale regelui Ferdinand I și regina Maria ce se află în catedrala încoronării din Alba Iulia. Același talent și geniu a realizat frescele din catedrala Chișinăului dar și cele din mănăstirea Curtea de Argeș.
În ultimii ani de de viață artistul își dedică viața picturii, 219 dintre picturi se află astăzi în colecția Muzeului Municipal Curtea de Argeș.
Casa Norocea devine din anul 1969 secție de etnografie și arte populare protejată de aripile protectoare ale orașului plin de istorie Curtea de Argeș. Vizita acesteia este o incursiune în lumea sacră și plină de simboluri ale satului argeșean, atât de bine redată în casa lui Dumitru Norocea.
Tot aici, veți descoperi o serie de obiecte care alcătuiesc inventarul de ocupații și îndeletniciri cotidiene ale țăranului argeșean: de la piese de vestimentație care ilustrează impresionantul port popular….
….până la o bogată colecție care redă olăritul cu frumoasele sale vase de ceramică, cusături şi ţesături tipic argeşene….
….dar și obiecte utilizate la îndeletnicirile casnice.
Odată ajuns la etajul casei, locul unde se desfășoară majoritatea evenimentelor cu specific etnografic vei regăsi o colecție de picturi ce aparțin pictorului dar și obiecte personale ale acestuia.
Casa Norocea vorbește de la sine despre poveștile de viață, ele fiind parte din moștenirea inestimabilă ca valoarea a marelui pictor de biserici Dumitru Norocea.
Cu drag de călătorii te invit în Casa Norocea din Curtea de Argeș,
Cosmina din Zig Zag prin România
- Descoperă noi oportunități de dezvoltare în ospitalitate la TopHotel Conference 2025! - aprilie 16, 2025
- TopHotel Awards 2025: Intra acum in competitie! - februarie 20, 2025
- Îmbunătățește-ți strategiile de business la TopHotel Conference 2024! - aprilie 17, 2024
Leave A Comment