Județul Harghita are foarte multe castele construite de grofi, iar chiar dacă unele, de-a lungul timpului, au fost scoase din circuitul turistic multe sunt vizitabile și merită drumul până la ele. Astăzi vă propunem o vizită la Castelul Miko din Miercurea Ciuc.
Este plin de istorie și ilustrează evenimente importante din cultura maghiară. Vechi de 400 de ani, Castelul Miko adăpostește Muzeul Secuiesc al Ciucului. Deci, oricare din locații le vei alege pe Google Maps, fii sigur că vei ajunge în fața celui mai important monument din oraș.
Să revizuim un pic istoria acestui loc, pentru a putea mai apoi păstrundem în interiorul încăperilor.
Construit în stilul renașterii târzii, în 1631, are o suprafață geometrică regulatp și bastioane italienești. Castelul a fost lăsat mostenire lui Miko Jozsef, fiind ulterior în proprietatea lui Damokos Tamas, judele suprem al scaunului Ciuc.
Refăcut după ce a fost incendiat de hoardele turco-tătare, a reprezentat un punct strategic cheie la granița de răsărit a Imperiului Habsburgic, fiind destul de bine fortificat. Din 1970 Castelul Miko găzduiește Muzeul Secuiesc al Ciucului și este introdus în circuitul turistic.
Odată intrat în interior, vei putea să înțelegi istoria celor 400 de ani, prin tot ceea ce oferă castelul: prezentări audio-video, imagini și exponate.
Vei regăsi obiecte descoperite de arheologi în timpul lucrărilor de restaurare, elemente arhitectonice originale pe alocuri fiind păstrate straturi de tencuială vechi de secol XVII.
Sala Fântânii poartă și astăzi urme ale zidurilor demolate, urme ale ușilor transformate în ferestre. Scurt-metrajele alb-negru sunt foarte captivante, cel de la intrare punând accent pe istoria fântânii ce se păstrează in situ, unde au fost descoperite mai multe obiecte. Tot prin ilustrațiile video vei afla și cum au ajuns acestea acolo.
Bucatăria castelului deține o sobă și un cuptor care au fost reconstruite după urmele descoperite de arheologi și deasupra atârnă cărnuri puse la afumat ori uscat.
Următoarea cameră este bastionul unde istoria militară este afișată în vitrine, cu arme și replici fidele, iar pe masa vei regăsi hainele militărești, pe care noi le-am și îmbrăcat pentru prima dată.
Interesant pentru vizitator sunt prezentările audio-video, care arată momente amuzate și cotidiene din perioada când acesta era locuit și îți spun sincer că nu te vei plictisi.
Locul care mi-a plăcut foarte mult și am rămas chiar impresionată a fost expoziția permanentă care ilustrează momente din traiul țărănesc. Exponatele specifice zonei și personajele, prin care se introduce vizitatorul în lumea vieții rurale de zi cu zi, sunt foarte bine ilustrate.
Începând de la activitatea de la stână, cu locul unde ciobanul doarme…
….până la atelierele meșteșugărește ce ilustrează activitățile diverse ale țăranilor: prelucrarea lemnului, activitatea de dulgherit, tâmplărit și rotărit.
În interiorul expoziției este ilustrat și interiorul familiar al unei case cu obiectele ei populare și prezentarea activităților legate de trei generații de femei.
Totul este atât de real, încât m-am surprins minute întregi privindu-le și teleportându-mă în acele timpuri simple și modeste. Este una din cele mai frumoase expoziții vizitate pâna acum.
În curtea Muzeului se află o secție în aer liber ce cuprinde șase case țărănesti din Ciuc-Sângiorgiu, Cozmeni, Plăieșii de Sus, Joseni, Sân-Simion și Corund. Tot acolo vei da peste o fântână, un hambar și 16 porți secuiești din toate zonele etnografice din județul Harghita.
Dacă drumurile tale duc prin acest județ și chiar Miercurea Ciuc, te invit să îl vizitezi. Asta te va ajuta să înțelegi multe din istoria acestor locuri.
Cu drag de călătorii,
Cosmina din Zig Zag prin România
- Îmbunătățește-ți strategiile de business la TopHotel Conference 2024! - aprilie 17, 2024
- Înscrierile în competiția TopHotel Awards 2024 sunt deschise! - martie 5, 2024
- Industria ospitalității se reunește la TopHotel Conference & Awards 2023! - mai 19, 2023
Leave A Comment