Dealul Pivnițelor Mari sau denumită și Pivnița Mare este un monument cu care am făcut cunoștință abia după ce ne-am cazat la Conacul Benke din Moacșa. Vremea a fost nefavorabilă prima zi iar drumul până sus nu a fost ușor de urcat. Așa că am așteptat soarele de a doua zi ca să putem să ne aventurăm pe deal. M-am urcat curioasă în mașină și am pornit spre Pivnița Mare.

De la strada chiar din fața Conacului Benke un panou mare indică virajul la dreapta spre Dealul Pivnițelor Mari. Văzut și făcut.

Însă, nu mi-am dat seama că drumul în acel moment era chiar imposibil de urcat ( cel puțin cu mașina noastră) deoarece era gheață peste tot și cu cât forțam urcarea cu atât mai mult îmi fugea spatele mașinii spre râpă. Am oprit panicată, am tras frâna de mână și imediat l-am sunat pe Marian să mă salveze. M-a scos din dificultate și am lăsat mașina pe dreapta.

Drumul este șerpuit până sus și îl poți urca lejer cu mașina dacă ești echipat corespunzător pentru timp de iarnă. Dacă nu, mergi mai bine pe jos.

Odată ajuns sus nu ai cum să nu îl remarci. Este situat chiar în mijlocul dealului.

Acest monument ce formează o cupolă este susținut de 12 pini masivi, legați ferm între ei cu lanțuri de fier. Dacă nu ar exista lanțurile să le țină împreună, tot monumentul s-ar prăbuși.

Până la movila propriu zisă, sunt amenajate 12 porți pe o potecă ce duce direct la monumentul unde se află altarul înconjurat de pinii giganți. În jurul movilei vei regăsi 12 bucăți de piatră pe care sunt gravate nume de orașe și date calendaristice.

Asta face ca de 12 ori pe an focul să fie aprins în mijlocul movilei la datele menționate pe pietre și reprezentative pentru localitățile respective și  comunitatea din Ținutul celor Trei Scaune.

Din dronă se observă cum monumentul are formă de flăcări ce sunt îndreptate în direcția fiecărei localități. Acum foarte mulți ani acest loc era folosit pentru a comunica prin foc și fum pericolele ce aveau să se așterne peste regiunea respectivă. Dacă ești pasionat de natură și nu numai, te poți bucura de o plimbare până pe Dealul Pivnițelor Mari și cu ocazia asta te relaxez total.

Cu drag de călătorii,

Cosmina din Zig Zag prin România

 

 

Echipa Zig Zag prin România