Prima expoziție din România și Europa Centrală și de Est dedicată ecologiei printr-un sistem de diorame şi piese naturalizate se află în cadrul Muzeul Județean Argeș din Pitești. Dioramele sunt casete, inventate de Grigore Antipa, ce reprezintă animale așezate în mediul lor de viață, astfel ele creează o imagine vizuală cât mai apropiată de realitate.
O vizită de câteva ore, pe care promit să nu o redau cuvânt cu cuvânt, deși toată a fost spectaculoasă, ne-a încântat urechile, ochii și ne-a oferit inspirație.
În cadrul expoziției vei găsi prezentată originea vieţii şi evoluţia vieţuitoarelor pe pământ, organizarea materiei vii, relaţia om-natură, întrucât tematica expoziţiei de bază a Ştiinţelor Naturii este ecologia şi protecţia mediului ambiant.
Și, totuși, de ce este atât de importantă această tematică?
Să fie, oare, pentru că este aria ce a suferit cele mai multe modificări de-a lungul timpului?
Sau pentru că, pur și simplu, o evoluție a întregii planete, viețuitoarelor și a omului ți se afișează în fața ochilor prin diorame, așa cum nu ai mai văzut înainte?
Oricare ar fi motivul, expoziția merită toată atenția vizitatorului.
Dacă ești curios să afli mai multe despre originea vieții și evoluția viețuitoarelor pe pământ este timpul să pășești în prima sala a expoziției.
Deja te afli sub o imagine fotografică ce reprezintă panorama bolţii cereşti de deasupra emisferei nordice în care se observă galaxia Calea Lactee: formaţiune care cuprinde cca. 100 de miliarde de stele printre care şi sistemul solar.
În această sală îți vor fi potolite curiozitățile cu privire la evoluţia paleogeografică a scoarţei terestre, evoluţia vieţuitoarelor de pe Pământ, evoluţia primatelor precum şi dovezi ale evoluţiei vieţii.
Dinozauri, păsări, reptile, urși și alte viețuitoare sunt expuse în vitrine iar dacă le primești direct în ochi parcă îți vorbesc. Îți vor spune că există un circuit natural în natură.
Spre exemplu, aflăm că aluna este mâncată de larva fluturelui, larva este consumată de pasărea care poate fi prinsă de bihor, bihorul la rândul său poate fi captura de Acvila.
În următoarele încăperi sunt prezentate modurile generale de organizare a materiei vii, legăturile naturale care se stabilesc între vieţuitoare şi relaţiile acestora cu mediul în care trăiesc.
Vei ajunge într-o peşteră mică unde vei regăsi formaţiunile concreţionare, stalagmite perlate, draperii, domuri şi chiar formaţiuni stalactitice bizare.
Din peșteră vei ieși spre orizontul relației omului cu natura şi ocrotirea mediului înconjurător. Aici se pune accent pe relația omul şi vegetaţia, animalele şi mediul înconjurător cu accent pe istoricul ocrotirii naturii în România.
Ghidul nostru, pe tot parcursul vizitei în expoziției atrage atenția cu privire la impactul pe care l-a avut și îl are omul în relația cu planeta. Menționează el că la baza cauzelor majore de schimbarea evoluției planetei (animal, plantă, pasăre, mediu, apă, sol) a stat întotdeauna omul și deciziile acestuia, fie ele bune sau mai puțin bune.
Ne vorbește și despre formele poluării, aer, apă și sol ce sunt ilustrate în spațiul Omul și relația cu tehnologia prin imagini de dimensiuni mare afișate pe panouri luminoase ce te înconjoară. Toate aceste imagini pun sub semnul întrebării direcția în care ne îndreptăm. Dar și ce anume suntem dispuși să facem, pentru ca peste mii de ani să nu dispară cu totul planeta din cauza singurei ființe care are rațiune: omul.
Plecăm de la expoziție cu un sentiment de bucurie, căci am aflat o sumedenie de lucruri pe care nu le știam sau nu le-am dat niciodată importanță. Dar, în același timp, nutrește în noi și dorința de schimbare spre bine, pentru urmașii noștri. Știm că schimbarea pornește de la fiecare iar simțul responsabilității binelui planetei este doar în mâinile noastre.
Haideți să protejăm natura pentru că ea ne va răsplăti întotdeauna.
Cu drag de călătorii,
Cosmina din Zig Zag prin România
- Îmbunătățește-ți strategiile de business la TopHotel Conference 2024! - aprilie 17, 2024
- Înscrierile în competiția TopHotel Awards 2024 sunt deschise! - martie 5, 2024
- Industria ospitalității se reunește la TopHotel Conference & Awards 2023! - mai 19, 2023
Leave A Comment