Fântâna cu îngeraşi

De te vei plimba prin centrul oraşului Zalău, în faţa Clădirii Transilvania este situată o fântână unde îngeraşii vor avea grijă să îţi potolească setea cu apă potabilă. 

Nouă ne-a potolit curiozitatea de a afla povestea construirii acestei fântâni minunate.

Fântâna cu îngeraşi Zalau

Un loc de suflet pentru localnici, un punct de reper sau loc de întâlnire. Oricum am numi această fântână, cert este că a adunat amintiri ale multor generaţii, amiciţii sau îndrăgostiţi din deceniile trecute. 

A fost realizată în 1854 când administraţia oraşului a decis să construiască o fântână pentru a aduce la suprafaţă, de la mare adâncime, apa rece potabilă.

Fântâna cu îngeraşi Zalau

Astăzi pentru a avea acces la fântănă, trebuie să cobori un nivel sub stradă, printr-o deschidere aflată în faţa Clădirii Transilvania iar spaţiul este încadrat de cei 4 îngeraşi.

Fântâna era locul unde se întâlneau tinerii, servitorii clasei burgheze, care nu aveau alt loc de socializare, deoarece aceştia nu participau la petrecerile dansante  🙂

Echipa Zig Zag prin România te asteaptă cu drag la Fântâna cu îngeraşi şi te îndeamnă să citeşti şi povestea Clădirii Transilvania aici.

 Fotografii realizate de Oancia Iulian şi Acăprăriţei Elena Andreea

Echipa Zig Zag prin România