Câte păpuși, atâtea suflete

„Când eram mică aveam mereu o păpușă în brațe iar când eram întrebată ce îmi doresc de ziua mea răspunsul era întotdeauna: O păpușă!”

Am cunoscut-o pe dna Nagy la Muzeul păpușilor de porțelan (Galeria Olga). O expoziție privată din Târgu Secuiesc, extrem de interesantă și plină de… viață. Viață dată de păpușile care stau una lângă alta pe rafturile dulapurilor.

Niciuna nu seamănă cu alta, toate fiind unice în felul lor. Atât prin expresiile fețelor, vestimentația deosebită cât și prin cultura din care acestea provin.

Pentru Nagy Ibolya pasiunea de a colecționa păpuși nu are o dată calendaristică exactă. Încă de când se știe a avut o atracție aparte pentru aceste minunate creaturi.

Spune ea, păpușa are două suflete sau poate trei, unul a fost dat de producători, celălalt de fetița care s-a jucat cu ea iar cea de-a treia dată de colectiv, care-o iubește și o prețuiește.

A fondat Muzeul de păpuși din porțelan în 2010 cu un număr de 175 de păpuși. Astăzi numărul acestora ajunge la o mie din care doar 700 sunt pe rafturile muzeului. Toate vin din diferite părți ale Europei: Germania, Franța, Austria, Ungaria precum și din România.

Fabricarea acestor păpuși a început în anul 1840 și a durat până la începutul anilor 1920. Capurile lor sunt realizate din porțelan iar trăsăturile lor sunt expresii faciale jucăușe. Vestimentația este textilă iar părul este moale ceea ce le dă un aspect plin de viață și le face să fie mai mult decât jucării.

Nu a intenționat de la început să deschidă acest muzeu. Însă, păpușile se înmulțeau pe an ce trecea iar la fel ca oamenii… au și păpușile nevoie de spațiul lor. 🙂

Inițial a avut o cameră destinată păpușilor, apoi două. Când soțul ei a moștenit de la mama lui (mama Olga) clădirea unde se află acum muzeul (care este și monument istoric) au deschis împreună muzeul actual.

Când mama Olga a trecut la cele veșnice ei au decis să numească muzeul după numele ei: Olga (Galeria Olga). Ne spune dna Nagy că are și o păpușă care seamănă foarte bine cu mama Olga și îi aduce mereu aminte de ea. (cea din poza de mai jos îmbrăcată în verde, dreapta colț.)

Eram foarte curioasă dacă are o păpușă preferată. Când am întrebat-o, mi-a spus în șoaptă: Da, am două! Hai să le vezi. Sunt cele de jos, mi-a arătat cu mâna, ambele sunt speciale pentru mine.

Personal, cred, că până și expresiile faciale ale doamnei Nagy Ibolya sunt de păpușă: părul strălucitor, ochii rotunzi și bujorii roz. Cine știe, poate chiar și-a însușit caracterul unei păpuși de-a vieții iar pasiunea aceasta de a colecționa păpuși, a ajuns să îi traseze aceste caracteristici frumoase.

Expoziția o găsiți pe strada Independenţei nr. 4 din Tg. Secuiesc chiar în centru, aproape de Centru de Informare Turistică. 🙂

Cu drag,

Cosmina din Zig Zag prin România

Echipa Zig Zag prin România