Nici bine nu mă așez la masă să scriu acest articol și îmi aduc aminte foarte clar cu ce sentiment am plecat din acest loc minunat: Acolo unde omul pune mâinile și dorința, doar ceva bun poate să iasă

IUL_3151

Povestea Grădinii Botanice de la Jibou a început acum 50 de ani când profesorul de biologie Vasile Fati și-a dorit foarte mult să transforme spațiul grădinii în ceva util. Cu timpul aceasta a devenit stațiunea tinerilor naturaliști iar mai târziu un adevărat Centru de Cercetări Biologice.

Laboratoarele, grădina botanică, complexul de acvarii și sectorul ornamental din exterior sunt doar câteva dintre elementele principale ale Centrului de Cercetare.

IUL_3293

      O grădină japoneză…

DSC_1548-2

…dar și un mic colț de zoo, în care vizitatorii pot să se bucure de exemplare de porumbei, păuni, fazani, cerbi și porci mistreți, transformă acest spațiu într-un punct turistic atractiv pentru persoane de toate vârstele.

Două cupole mari din sticlă adăpostesc o sumedenie de specii de plante de pe tot mapamondul. În condiții optime pentru creșterea lor stau liniștite și își așteaptă vizitatorii curioși.  IUL_3415

În Cupola Mare vei regăsi o colecție mare de palmieri și plante relicte de pe vremea dinozaurilor 🙂  Da, așa află copii că în Jurasic Park existau specimene de plante care se află astăzi în Grădina Botanică.

Phoenix  palmierul supraviețuitor

Cel mai în vârstă palmier este Phoenix, veteranul colecției de palmieri. Știm că acest palmier a renăscut în 1986 când a existat un incident climatic nefavorabil în urma căruia au înghețat conductele iarna și aproape toată colecția a fost distrusă iar Phoenix este singurul care a supraviețuit.

IUL_2605-2

Biologii spun că își ating scopul atunci când plantele reușesc să fructifice pentru că rezultatul muncii celor care au grijă de grădina botanică, în fiecare an, este catalogul în care se regăsesc toate speciile care au produs semințe. Pe baza lor se face schimbul internațional și astfel colecția se îmbogățește de la an la an.

                Spaima de la Castelul Wesselenyi din Grădina Botanică 

                Pentru că ne-a plăcut enorm de mult acest loc am poposit două zile în grădină. Nu-ți imagina că am dormit sub palmieri cu capul pe broscuțele țestoase și învelindu-ne cu nuferi. Deși nu ar strica o astfel de experință, în plus, echipei noastre.

IUL_3195

Există o pensiune unde studenții de la biologie și științe ale naturii se cazează atunci când au perioada de practică dar pentru două zile toată a fost a noastră, inclusiv toată grădina.

Iulian, colegul nostru, într-una din seri și-a luat aparatul și hop prin grădină la fotografiat. Deodată aude trei câini lătrând ce se apropiau încet spre direcția lui de mers. S-a gândit că ar fi bine să împietrească ca atunci când vezi un urs. Unul dintre câini a trecut fix pe lângă el, iar ceilalți doi parcă l-au privit în ochi. Însă el fiind nemișcat câinii l-au ocolit și au plecat.IUL_3159

Imaginează-ți, pe treptele unui castel nelocuit, cu inima pompând, în fața ta trei câini lătrând și cu trupul nemișcat! Ce poți să îți dorești mai mult decât să se facă lumină? :))

În final, câinii s-au îndepărtat și Iulian și-a continuat intinerariul de descoperire a grădinii… a doua zi dimineață.

IUL_3169

În urma experiențelor noastre la Grădina Botanică putem să spunem că acest loc minunat este frumos și ziua și noaptea.  În orice anotimp îți propui să îl vizitezi este un loc mirific.

Însă este în floare în perioada primăvară-vară atunci când expoziția de afară este toată aranjată.

Dacă îți propui să vizitezi Centrul de Cercetări Biologice cu ochii tăi, noi ți-am pregătit coordonatele mai jos. Să știi că acolo se află și o parcare special amenajată pentru vizitatori iar aventura pornește încă de la intrarea în grădină.

P.s. Cu siguranță vizita prin grădină va dura câteva ore bune și cum plimbarea în aer liber îți dă poftă de mâncare, noi îți recomandăm o gustare la Restaurantul Curtea Veche situat la doar câtiva metri distanță de grădină. 🙂

Pe curând!

Fotografii realizate de Oancia Iulian şi Acăprăriţei Elena Andreea

Cu drag, Cosmina

Echipa Zig Zag prin România

Echipa Zig Zag prin România