Când plimbările prin orașul Sulina nu îți sunt de ajuns și vrei să te desprinzi de pământ, te urci în barcă și te aventurezi spre necunoscut. Te lași pe mâna unui ghid priceput și poți respira liniștit.

Mihai Călin este unul dintre acei oameni în fața căruia mă înclin. Pentru că iubește ceea ce face și o face cu toată inima și dăruirea. Provine dintr-o familie de pescari, cu bun simț și cumsecade. A învățat de mic îndeletnicirile vieții în Deltă. Asta îl face ca la ora 11 noaptea să-și ghideze barca după luciul apei salvând un grup de tineri bucureșteni pierduți în Deltă fără busolă, acum doi ani.

Este navigator la Administrația Fluvială a Dunării și pleacă în delegație pe mare și pentru câteva săptămâni bune. Vara este întotdeauna liber și își dedică timpul ghidând turiștii în Deltă. Asta ne-a făcut să fim norocoși că l-am prins liber și disponibil pentru noi.

Ne-am urcat de multe ori în barca lui, iar într-o zi avea să mergem spre un loc mai deosebit. O să vă placă, ne-a spus el. Pe parcurs ne povestește despre fiecare loc în parte, informații pe care nu le auzi de la oricine se recomandă a fi ghid în portul din Sulina.

Ne punem vestele pe noi, stăm cuminți pe băncuțele comode ale bărcii lui și dă-i bătăi pe apă spre Golful Musura. Ținem aparatele foto în mână, pregătiți să surprindem minunățiile din calea noastră.

Se zărește de departe Observatorul Sulinei. De-o parte și de alta bărcii noastre, pietre multe și mărunte sunt ridicate în sus ca niște ziduri scunde. Era semn că ne îndreptăm spre locul unde curge Dunărea în Marea Neagră. Trecem ușor pe lângă Farul Nou al Sulinei, iar valurile mici mișcă barca ușor.

Mihai virează la stânga spre Insula K, dar nu înainte de a ne opri preț de câteva minute să ridicăm drona. Unul dintre peisajele zilei a fost cel din dronă, când am văzut cât de bine se observă diferența între culoarea Dunării și Marea Neagră. Am făcut câteva fotografii și ne-am continuat traseul.

Imaginează-ți că ești în mijlocul apei și zărești, din ce în ce mai aproape, o epavă care își face aparariția parcă de nicăieri. Un mini-Titanic scufundat pe jumătate și ruginit complet. Zici că e rupt din filmele cu pirați și te întrebi dacă este reală.

Epava Turgut S completează imaginea perfectă pe care doar apa și cerul o pot forma. Cu cât avansăm se vede mult mai clară și îți dai seamă că este cât se poate de reală. Ne-am oprit să imortalizăm momentul, pentru că sunt sigură că nu vom regăsi asemenea imagine în altă parte.

Avansăm și ne bucurăm!  Strigăte de păsări diferite se aud de pe Insula K: cormorani, pelicani, pescărușii râzători, egrete, stârci și multe alte minunate înaripate. Nici bine nu le zărim și ele își țintesc ochii asupra noastră. Ne analizează mișcările, iar dacă vom îndrăzni să ne apropiem prea tare, vor începe să se agite. Își vor mișca aripile ușor, pregătindu-se de zbor.

Nu vrem să le deranjăm. Așa că Mihai oprește motorul și nu scoatem niciun sunet. Preț de o clipă doar zgomotele făcute de ele se mai aud. În toată splendoarea aceasta ridic ochii spre cer.

Nu văd niciun nor. E totul senin și parcă nu mai vrem să plecăm.

Insula K desparte pământul românesc de cel al Ucrainei. A apărut în urmă cu câțiva ani, iar când apa scade este mult mai vizibil. Considerat cel mai tânăr pământ al bătrânului continent, prin acumularea aluviunilor transportate de Braţul Chilia, s-a creat printr-un proces natural favorizat şi de curenţii circulari din Marea Neagră.

Această experiență va rămâne pentru mult timp, una dintre cele mai impresionante și memorabile trasee cu barca. Mulțumim, Mihai Călin, că ai făcut din experiența noastră una demnă de povestit nepoților noștri.

Dacă te hotărăști să poposești în Sulina noi îți recomandăm Casa Pescărușul Albastru de care Mihai și soția lui se îngrijesc împreună și nu trebuie să ratezi traseele recomandate de el. Îl poți găsi și la telefon: 0740052349.

Cu drag de călătorii te invit la Sulina,

Cosmina din Zig Zag prin România

Echipa Zig Zag prin România