Cazați fiind la Hotel O3zone din Băile Tușnad, vremea ne tot juca feste. Priveam pe geamul camerei cum soarele apărea și în câteva secunde dispărea. Ne întrebam dacă vremea va fi favorabilă. Chiar și așa, după micul-dejun am ieșit la plimbare.

Ne-am bucurat de câteva ore aventuroase urcând și coborând de la Stânca Șoimilor, după care am plecat spre următorul obiectiv turistic. Am pus pe gps locația Lacul Sf. Ana și în 40 de minute am ajuns la intrare.

La granița dintre Harghita și Covasna, chiar la poalele Munților Harghitei și înconjurată de pădurile conifere, se află Lacul Sfânta Ana: un lac vulcanic unic în Europa și singurul de acest gen din România. La o altitudine de 900 de m și cu o formă aproape circulară, l-am găsit înghețat de frig și misterior.

Dacă mergi cu mașina poți să parchezi în locul de campare, achiți taxa de 10 lei după care timp de 15 minute cobori spre lac, pe jos. Nu am putut coborâ cu mașina, căci drumul a fost înghețat, iar accesul cu mașinile a fost restricțioanat în acest sens.

Totuși, faptul că este unic nu este singurul motiv pentru care merită să vii până aici. Peisajele pe timp de iarnă sunt unice dacă ai noroc să prinzi și soare, vei avea parte de fotografii demne de tablou. Noi nu am fost prea norocoși căci se lăsa noaptea și ceața acoperea aproape toată zona.

Ca fiecare loc plin de poveste din România, despre Lacul Sfânta Ana se spun multe. În primul rând, aerul este puternic ionizat și are efecte terapeutice. Cât despre legende… unele sunt plăcute altele mai puțin. Toate legendele se învârt în jurul Anei, care urma să se căsătorească, pentru avere, obligată fiind de părinți. A fugit în seara nunții și s-a aruncat în lacul ce îi poartă numele, iar trupul neînsuflețit nu i-a făcut găsit niciodat. În fiecare an, de sărbătoarea Sf. Ana lacul, acest loc este sfințit de către mitropolie.

O altă legendă vorbește despre doi frați care se întreceau în avuții. Într-o zi unul din ei a venit în vizită la fratele său cu o caleașcă plină de avuții în care erau și opt fete frumoase. Din cauza greutății, caleașca nu mai trăgea înainte iar acesta le-a înhămat pe fete și a început să le biciuiască. Una din ele, pe nume Ana, l-a blestemat, după care s-a pornit o furtună cu fulgere și tunete, cutremure, în care acesta s-a scufundat în flăcări.

În locul unde acesta a ars, s-ar fi format un lac albastru și limpede. Locuitorii l-au numit Lacul Sf. Ana iar de atunci se spune că cine se duce să se scalde este curățat de păcate.

Tot aici, nu trebuie să fii meteorolog ca să verifici vremea în zonă. În muntele chiar de lângă lac s-au format două fisuri. Oamenii care trăiesc în zonă spun că dacă aerul emanat pişcă la nas atunci este semn de furtună în caz contract este semn de vreme frumoasă.

Fenomenul are şi o explicaţie ştiinţifică. În munte mai există încă o activitate post-vulcanică, sensibilă la schimbările din atmosferă. Când presiunea atmosferică ajunge să scadă, gazele urcă spre suprafaţă şi inundă fisurile cu un miros înţepător, iar asta semnalează ploaia.

Când am făcut turul lacului să îl privim din unghiuri diferite, am dat peste urme proaspete de urs. Am zis că e o glumă a cuiva dar mi-am adus aminte că citisem despre urșii din zonă, cum că obișnuiesc să frecventeze des aria.

Însă, dacă asta te liniștește îți spunem că doar pe timp de noapte au acest obicei. 🙂

La întoarcerea de la lac, este semnalat un punct de belvedere, unde poți urca și privi lacul de sus. Panorama nu ți se va deschide complet, deoarece pădurea fură din forma lacului.

Dacă ai ajuns înapoi la locul de campare unde ai lăsat mașina, mergi spre Tinovul Mohoș, tot la 10 minute de mers pe jos în sensul opus al Lacului Sf. Ana.

Este o mlaştină formată în unul din cele două cratere vulcanice din Munţii Harghitei. Locul unde se află acum tinovul a erupt primul, iar ulterior acesta s-a umplut cu apă. În momentul în care a erupt cel unde se află Lacul Sfânta Ana, cenuşa a ajuns în Lacul Mohoş.

După vizită, în drum spre mașină a început să picure, așa că am părăsit locul la timp și chiar înainte să se întunece. Oricum, a fost încă o plimbare plină de energie adăugată la portofoliul de aventuri.

Cu drag de călătorii te invit să mergi pe urmele noastre,

Cosmina din Zig Zag prin România

Echipa Zig Zag prin România