E simplu!
Când te apucă dorul de călătorii te sui în mașină sau tren și fugi în direcția dorită!
Așa facem noi. Se întâmplă în fiecare zi să descoperim un loc minunat pe care să-l transformăm într-o oportunitate de a ne încălzi ochii și mintea. Ne plac mult obiectivele turistice din vârful dealurilor!
E atât de plăcut să te bucuri de aerul curat și scârțâitul zăpezii de sub tălpi, chiar și într-o zi friguroasă de iarnă.
Eram cazați la Villa Westfalia. După ce am luat micul dejun și ne-am jucat cu câinii huski în grădină, a apărut soarele pe cerul albastru deschis. Așa că am pornit spre Cernat să vizităm Muzeul Etnografic apoi am mers și la Cetatea Ika.
Pe drum, cu cât ne ne apropiam de cetate, ieșea în evidență turnul cilindric.
Arheologii de la Muzeul National Secuiesc au constatat că cetatea a fost construită între secolele 13–14. În zonă nu se află nici o proprietate regală, iar fortareața a fost cel mai probabil, construită, din inițiativa particulară sau comunitară. Se spune că a fost părăsită cel târziu la începutul secolului 15. Morarii din zonă păstrează și astăzi ideea vie cum că la subsolul acesteia s-ar afla comori de aur și diamante.
Cetatea este înconjurată de legende. 🙂 Prima este despre faptul că ar fi fost apărată de o putere invizibilă. Nu puteai să miști nicio piatră fără să fii pedepsit. Una dintre legende spune despre un morar care trăia sub cetate. Din supărare pe morăriţă certăreaţa a vrut, într-o zi, să scoată pietre din fundaţia zidului ca să distrugă moara.
Atunci când a atins o piatră, mâinile pe loc i s-au uscat și s-a pornit o ploaie torenţială. Apa s-a adunat atât de repede sub cetate că a luat moara împreună cu morăriţa.
O altă poveste ne spune despre un flăcău care început să demoleze vârful cetăţii și care a fost dintr-o dată trăznit de un fulger. Toate aceste evenimente legate de ea au apărat-o de demolatori şi de pierire permanentă.
Ca să ajungi la Cetate Ika poți folosi Gps-ul sau indicatorele stradale. Oprești mașina în apropiere de ea unde este un loc de parcare, traversezi o potecă și de acolo urci spre ea în sus, pe un drum în zig-zag. În câteva minute ești deja la turnul cilindric. 🙂
Noi am ajuns spre apus și când ne-am întors de la cetate ne-am încălzit ochii cu un peisaj mirific, liniștit și friguros. Am tras aer în piept și ne-am îndreptat spre pensiune liniștiți.
Da, atunci când îți vine să călătorești nu ezita nicio secundă!
Călătorind vei dobândi,
Cosmina din Zig Zag prin România
- Îmbunătățește-ți strategiile de business la TopHotel Conference 2024! - aprilie 17, 2024
- Înscrierile în competiția TopHotel Awards 2024 sunt deschise! - martie 5, 2024
- Industria ospitalității se reunește la TopHotel Conference & Awards 2023! - mai 19, 2023
Leave A Comment