Nu auzisem de Cheile Vârghișului până să ne propunem un weekend la Tălișoara. După ce ne-am cazat la Hotel Castel Daniel și am făcut un tur al castelului cu o istorie de 350 de ani, ne-au recomandat deja ce să vizităm în zonă. Printre care și această spectaculoasă rezervație naturală care se întinde pe teritoriul județelor Covasna și Harghita.

Nu știu cum dar vremea a ținut cu noi în acea zi de Vineri. Soare și cald. Nori pufoși și un aer de țară minunat.

Ne-am pornit la drum pe cărările Covasnei cu ajutorul gps-ului am ajuns exact în locul unde am putut lăsa mașina (centru de vizitare) și de acolo am pornit pe jos pe traseul cruce albastră. Intrarea în chei este marcată cu un panou descriptiv.

Dacă urmezi traseul și mergi pe partea stângă a râului vei avea senzația că traseul nu se oprește. Potecile peste râu și sloiurile de gheață, soarele ce își făcea loc printre ramurile copacilor și cerul albastru au creat o atmosferă de vis.

Sunt peste 100 de peșteri de-a lungul cheilor și câteva sunt accesibile vizitatorilor, iar pentru altele trebuie aprobarea custodelui și echipament corespunzător. Mergând de-a lungul cheilor am ajuns la prima peștera Peștera Șura Cailor sau denumită Peștera Calului.

Peste punte la câțiva metri ajungem la peștera Peştera Mare de la Mereşti sau Peștera Orban Balazs în interiorului căreia am regăsit țurțuri formați de la picăturile de apa ce cădeau din peretele peșterii. Se spune că în grotele cheilor se regăsește cea mai mare populaţie de lilieci din ţară dar noi nu am fost curioși să exploram în adâncurilor peșterilor. 🙂

Oricum eram cu ochii în patru după urși pentru că peste tot se regăsesc atenționări cum că ar umbla prin pădure.

Trebuie să știi că există trei trasee marcate: crucea albastră este pe tot parcursul cheilor iar bandă galbenă se intersectează cu cel albastru în dreptul primei peşteri mari pe care o vei vedea, la traversarea celui de-al treilea pod, traseul punct roşu trece pe deasupra cheilor şi te scoate în satul Merești.

În unele porțiuni urcuşul este mai abrupt unde vei regăsi lanțuri care îți facilitează urcarea, dar la capătul cărora vei fi răslătit cu privelişti panoramice asupra cheilor. Aventurează-te oricum!

Merită într-un weekend să te bucuri de Cheile Vârghișului indiferent de vreme. Peisajele îți taie respirația, apa ce curge la vale te hipnotizează și cu siguranță dacă vei fi cu o mână de prieteni veți petrece câteva ore bune în natură.

Cu drag de călătorii,

Cosmina din Zig Zag prin România

Echipa Zig Zag prin România