La doar 11 km de Câmpulung Muscel, prima capitală a Țării Românești atestată istoric, în drumul care duce spre Brașov, ne întâmpină impunător, exact într-o curbă de drum principal, Mausoleul Mateiaș ce a fost ridicat în cinstea eroilor din primul Război Mondial.

Singura mărturie a curajului acestor eroi stau filele scrise în istorie și monumentul ridicat în cinstea lor care te întâmpină cu următorele cuvinte emoționante, sculptat în piatră, în partea stângă a monumentului:

„Pentru onoarea patriei și a drapelului, pentru făurirea unității României, noi am apărat pământul sfânt al țării, lăsându-vă vouă, generațiile viitoare, o națiune libera și independentă”.

Este unul din monumentele reprezentative ale zonei. Acesta are la subsol un muzeu ce consemnează principalele momente ale participării armatei române la primul război mondial.

De asemenea, se regăsesc expuse decorații, brevete militare, proiectile de diferite calibre, arme, steaguri, obiecte diverse de armată, cărți despre primul război mondial, portrete ale eroilor căzuți în luptă, dar și harta României Mari.

Având în vedere că în acest an se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire, directorul Muzeului Municipal Câmpulung,  a decis ca să le ofere cetățenilor din Câmpulung Muscel posibilitatea ca pe tot parcursul lui 2018 să aibă accesul liber la intrarea în Mausoleul Mateiaş.

Cu drag,

Cosmina din Zig Zag prin România

Echipa Zig Zag prin România