O sută optzeci de păpuși îmbrăcate în straie de sărbătoare te așteaptă să le calci pragul la Muzeul Casa cu Păpuși din Agnita, în Țara Hârtibaciului. Noi îți spunem că e cea mai bună cale să afli tradițiile și obiceiurile din zonă.

Casa cu păpuși

Ai auzit până acum despre Valea Hârtibaciului? Ai s-o găsești în județul Sibiu și aici ai să găsești o zonă care are o urmă puternică: cea a sașilor. În ziua de astăzi nu se mai găsesc foarte mulți sași în Țara Hârtibaciului, însă ei au lăsat o amprentă mare aici. Dacă ai să ajungi vreodată aici, vei putea găsi în fiecare sat câte o Biserică Evanghelică Fortificată de când au venit sașii aici, din jurul secolelor XV-XVII.

Un alt loc care e o reprezentare inedită a lumii satelor din Țara Hârtibaciului este Muzeul Casa cu Păpuși. Este opera soților Drăgan, domnul Mircea și doamna Maria. Sunt foști profesori și le e așa dragă lumea satului, încât au strâns păpuși de la foștii lor elevi și le-au îmbrăcat cu hainele tradiționale zonei Hârtibaciului. Fiecare sat are îmbrăcămintea și obiceiurile lui, iar asta au încercat și soții Drăgan să arate. Fiecare obiect din casa-muzeu spune câte o poveste.

Cea mai frumoasă poveste este spusă de o furcă din lemn, pentru tors lâna, și de un șorț brodat manual. Acum câteva sute de ani, în lumea satelor din Țara Hârtibaciului, povestea de dragoste dintre doi tineri nu începea cu un inel de logodnă. Ei erau promiși unul celuilalt cu două obiecte: băiatul îi dădea fetei o furcă pentru tors (pe care o sculpta în cele mai frumase moduri), iar aceasta îi dădea băiatului un șorț care avea brodate numele tânărului și anul darului. În Muzeul Casa cu Păpuși  încă se mai păstrează câteva obiecte cu povești.

Casa cu păpuși

Cei doi nu uită să le mulțumească prietenilor, vecinilor și tuturor celor care i-au ajutat să înceapă expoziția cu păpuși. Soții Drăgan ne-au povestit multe întâmplări în care oamenii simpli le aduceau haine tradiționale vechi, rupte. Nu e nici o problemă, căci doamna Maria coase manual fiecare haină pentru fiecare păpușă.

Merită remarcate căldura cu care familia Drăgan te primește în casa lor și modul în care îți povestesc, din suflet, cât de dragi le sunt hainele din zonă, obiceiurile și tradițiile. (Un mic secret: domnul Mircea este fost dascăl de română, iar acum documentează satele din zonă și scrie etnografiile lor. Dacă îl rugați să vă arate câteva dintre cărțile sale cu monografii, veți simți cât de frumos trăiau oamenii cu câteva sute de ani în urmă, în lumea satului.)

Ne-a fost destul de greu să găsim Muzeul Casa cu Păpuși din cauza lipsei indicatoarelor din oraș, însă Google Maps ne-a fost de ajutor și de data asta.

Îți mulțumesc că m-ai citit.

Sergiu Iliuță,
din echipa Zig Zag prin România

Fotografii realizate de Oancia Iulian

Echipa Zig Zag prin România