Ce este Muzeul din Reghin dacă nu o dorință sufletească
de a valorifica prezența românilor pe meleagurile județului Mureș?
Din dorința de a opri timpul și a conserva monumente de arhitectură, instalațiile țărănești și obiecte de artă populară, a apărut în Reghin un muzeu deosebit. Un simbol al prezenței populației românești în zona Mureșului.
Etnograful Anton Badea, a pornit de la o colecție de 64 de piese de port popular și de-a lungul timpului a pus bazele muzeului care astăzi cuprinde peste 7000 de obiecte muzeale.
Cultura populară este surprinsă în dinamica ei firească, astfel, muzeul a ajuns să găzduiască filme etnografice deosebit de valoroase ce cuprind obiceiurile și ocupațiile țăranilor, o colecție de fotografii alb negru și color dar și schițe de o vechime și valoare inestimabilă.
În opt săli spațioase sunt prezentate printr-un circuit cronologic ocupațiile secundare, principale, meșteșugurile specifice zonei. O sală specială în cadrul muzeului este dedicată obiectelor de artă populară.
După un ghidaj în interiorul muzeului vei ajunge în fața secției în aer liber: Grădina Muzeului. Aceasta cuprinde monumente de arhitectură și instalații țărănești dar și o biserică de lemn.
Moara, teascurile și presa de ulei redau perfect imaginea unui sat și activitățile prin care țăranul își realiza produsele necesare existenței. Tot în grădina muzeului vei regăsi și două case specifice zonei.
Casa de fluieraș cu anexă din secol XVIII lea specifică zonei Hodac, construită din bârne de stejar cu un interior specific țărănesc.
O altă casă din sec. XIX-lea de pe Valea superioară a Mureșului.
Biserica din Grădina Muzeului adusă din satul Iara, completează imaginea satului și amintește de faptul că țăranii trăiau și munceau cu credință în suflet.
Muzeul Etnografic „Anton Badea” din Reghin este considerat astăzi unul din cele mai reprezentative obiective turistice din județul Mureș. Un muzeu care merită atenția turistului care își dorește să călătorească în trecut și să treacă dincolo de imaginea Mureșului de astăzi. 🙂
Cu drag,
Cosmina
Echipa Zig Zag prin România
Fotografii realizate de Oancia Iulian şi Acăprăriţei Elena Andreea
- Îmbunătățește-ți strategiile de business la TopHotel Conference 2024! - aprilie 17, 2024
- Înscrierile în competiția TopHotel Awards 2024 sunt deschise! - martie 5, 2024
- Industria ospitalității se reunește la TopHotel Conference & Awards 2023! - mai 19, 2023
Leave A Comment