MUZEULUI JUDEȚEAN DE ISTORIE ȘI ARTĂ-ZALĂU

Cine mă cunoaşte, ştie că pentru mine vizitele la muzeu nu sunt nişte experienţe pline de entuziasm. Am încercat, în trecut, să le evit pe cât posibil şi sunt conştientă că nu pot fugi la nesfârşit. Însă, dragă cititorule, există în Zalău un loc care mi-a garantat o călătorie în timp şi mi-a stârnit curiozitatea încă de la intrare. Da, un muzeu! 🙂

Ai fi dispus să faci o călătorie în timp cu mine? Îndrăzneşte!

 MUZEULUI JUDEȚEAN DE ISTORIE ȘI ARTĂ-ZALĂU

 Intră în Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă şi află cine suntem şi ce am făurit de-a lungul timpului. Câte colţuri are muzeul, atâtea locuri cu o poveste interesantă vei găsi. Acest minunat spaţiu al identităţii noastre te va purta în locuri străvechi cu o încărcătură istorică emoţionantă! Acel sentiment de mândrie şi recunoştintă faţă de strămoşii noştri care îşi cunoşteau identitatea iar, cu timpul, au  îmbrăţişat evoluţia.

 MUZEULUI JUDEȚEAN DE ISTORIE ȘI ARTĂ-ZALĂU

Epoca Paleolitică

Dispuse cronologic, din momentele în care sunt semnalate primele comunităţi umane în zona Salajului până la începutul secolului XX, muzeul suprinde elementele de civilizaţie dar şi câteva constante ale istoriei: război şi războinici, fenomentul funerar şi comportamentul funerar al populaţiei apoi preocupările pentru avuţie şi avere.

 MUZEULUI JUDEȚEAN DE ISTORIE ȘI ARTĂ-ZALĂU

Epoca Bronzului

Pentru fiecare epocă este destul de greu să suprinzi aspectele definitorii. Dar, în cadrul acestui muzeu, s-a reuşit sublinierea esenţei fiecărei perioade. Expoziţiile sunt reconstituite cu inventar arheologic şi istoric provenit în urma cercetărilor din zona Sălajului.

Dacii-Muzeul-de-Istoroe-şi-arta-Zalau

Dacii (sec. II î. Chr. -I d. Chr.)

Mai mult decât un simplu muzeu!

Expoziţiile au un caracter didactic deoarece majoritatea vizitatorilor sunt copii şi liceeni. Tocmai de aceea se desfăşoară diferite activităţi de consolidare sub formă de proiecte educaţionale.

Ei învaţă arta ţesutului, povestea lutului şi descoperă tainele naturii şi ale restaurării. Prin diferite ateliere de consolidare a cunoştinţelor muzeul devine pentru aceştia o şcoală puţin mai altfel.

Unde îl găseşti şi cu cine să iei legătura?

Muzeul se află pe strada Unirii nr. 9 din Zalău iar ghidajul a fost realizat de dl Ioan Bejinariu, pasionat în mod special de epoca bronzului. Îi suntem recunoscători pentru că timp de trei ore ne-a oferit informaţii preţioase din fiecare epocă. Ne-a molipsit cu pasiunea sa nemăsurată pentru arheologie. 🙂

 MUZEULUI JUDEȚEAN DE ISTORIE ȘI ARTĂ-ZALĂU

Gânduri de final

Călătoreşte în timp vizitând acest muzeu, însă nu uita, dacă drumurile tale vor duce vreodată prin Zalău, merită să parcurgi fiecare colţişor al acestui muzeu. Îndrăzneşte!

Istoria îşi bate joc de cei care nu o cunosc, repetându-se. (N. Iorga)

Cu drag, 

Cosmina din Echipa Zig Zag prin România

Fotografii: Oancia Iulian şi Acăprăriţei Elena Andreea

P.s. Muzeul îl găseşti pe str. Unirii nr 9, Zalău

Echipa Zig Zag prin România