„Am visat noaptea că pentru a avea succes în activitate mea, trebuie să fac ceva diferit. Așa mi-a venit ideea să le dau viață produselor mele din cașcaval.”
Nicu Manea este un om simplu de la țară, crescut cu valori și credințe puternice moștenite de la părinții săi. Un cioban tradițional și vrednic urmaș al dacilor, cu care ai putea să stai ore întregi la povești despre locurile și oamenii din zonă fără să te plictisești.
E simplu. Și-a dorit să dea viață produselor sale din cașcaval tradițional după ce a visat că le decora în diferite forme.
A apelat la un sculptor din zonă, dl Gheorghe Zmădu, să ii facă diferite matrițe din lemn cu simboluri dacice, florale, chipul lui Decebal sau stema orașului.
Asa se face că fiecare rolă de cașcaval, făcute de mâinile lui Nicu Manea și a soției sale, are o personalitate unică. Nu este doar o simplă bucată de caș pe care o cumperi și o pui pe masa celor dragi. Cumperi povești despre flori, daci sau obiceiuri din zonă. Iei acasă mai mult decât un produs realizat de mâini pricepute, iei o istorie întreagă și bucăți de tradiție locală.
Ne-a povestit și despre tradiția păpușilor de caș din Covasna. În jurul sărbătorii de Sf. Ilie, ciobanii veneau de la stână să îşi aleagă viitoarea parteneră şi aveau la ei o păpuşă de caş pe care o făceau cu multă răbdare și era un dar pentru viitoarea soţie. Dăruind păpuşa era un mod de a-și arăta sentimentele față de ea şi intenția de a o cere în căsătorie.
Drept confirmare pentru gestul ciobanului, fata îi accepta păpușa, după care urmau horele de Sântilie. Dacă fata nu accepta, ciobanul trebuia să se orienteze anul următor către altcineva. 🙂
Nicu Manea este pasionat și de poveștile cu daci. Are acasă o colecție întreagă de obiecte dacice printre care un superb scut sculptat în lemn cu simbolul regal dacic dar și asa numitul Dragonul.
La balcon nu ai cum să nu observi obiectele scuptate în lemn tot de Dl. Gheorghe Zmădu, sculptorul din oraș. Dragonul, ne-a spus dl Nicu, reprezintă unitatea și tăria poporului dac un simbol al luptei noastre de ceva mii de ani. Și totodată un simbol al nesupuneri și credinței noastre ancestrale.
De fiecare dată când are ocazia pleacă în țară la târguri și prezentări cu aceste obiecte. Povestește la toți despre istoria dacilor și cel mai probabil nu pleci de la el fără să te umple de curiozitate și să te încarce de energie.
Ne-a vorbit cu drag despre copilăria sa și amintirile în care plimba oile de la stână, lucra cot la cot cu părinții lui. Nu se plângea o clipă de muncă căci asta i-a dat mereu energia de care are nevoie.
Am îmbrăcat haina de cioban a lui Nicu Manea și ne-am amuzat teribil de fețele noastre dar în același timp a fost o onoare să ne teleportăm pe vremea ciobanilor răbdători și liniștiți înțelegând că dincolo de ceea ce suntem astăzi purtăm în spate o istorie de care toți ar trebui să fim mândri și să o promovăm ca ea să nu piară niciodată.
Am învățat că oricâte eforturi ai face dacă nu porți cu tine istoria străbunilor tăi, este în zadar.
Produsele lui Nicu Manea sunt delicioase și nu încape îndoială că pune suflet în toată activitatea lui respectând rețeta tradițională.
Cu gândul să iţi recomand degustarea lor, dacă vei avea drum prin orașul Covasna îți las și un numărul său de contact (0740130669) sau chiar pagina sa de socializare.
Cu drag de călătorii și oameni frumoși,
Cosmina din Zig Zag prin România
- Îmbunătățește-ți strategiile de business la TopHotel Conference 2024! - aprilie 17, 2024
- Înscrierile în competiția TopHotel Awards 2024 sunt deschise! - martie 5, 2024
- Industria ospitalității se reunește la TopHotel Conference & Awards 2023! - mai 19, 2023
Leave A Comment