O formă piramidală atipică a unei pietre ne-a apărut în față, în timp ce străbateam drumurile județului Buzău. A fost declarat monument al naturii și este o rezervație geologică din satul Mânzălești care se află la confluența râului Slănic cu pârâul Jgheab.

Zona unde se află Piatra Albă „La Grunju” este considerată una dintre cele mai frumoase din Spațiul Subcarpaților de Curbură. Am trecut podul de piatră cu mașina, ca să o putem privi îndeaproape. Inițial, vei crede că este o ciudățenie din mijlocul râului. Însă, știm că ea este alcătuită dintr-o rocă formată prin eroziune eoliană și hidraulică.

De-a lungul timpului acumularea marnei albe cinerite a condus la formarea acestei piramidei a cărei jumătăți este o rocă formată din tufuri dacitice, provenite din erupții vulcanice. 

Această formă a pietrei s-a realizat datorită unor modelări continue exercitate de apa din precipitații, dar și de răul Slanic, care la niveluri mari care ajung asupra Grunjului, nume dat de locuitorii zonei care semnifică îngustare sau grumaz. 

Dacă vei vrea să vizitezi Piatra Albă „La Grunju” să știi că podul din fier care trece peste pârâu se trece pe jos și se cam… leagănă. Asta așa, ca să nu te sperii că se va rupe. În rest, toate cele bune!

Cu drag de călătorii,

Cosmina din Zig Zag prin România

Echipa Zig Zag prin România