Pasiunea îţi poate călăuzi paşii spre căi nebănuite 🙂

Pe Takács Adalbert viaţa profesională l-a condus către drept şi economie. Pasiunea spre natură şi în mod special spre lumea fascinantă a insectelor. Chiar de la vârsta de 6 ani.

A reuşit astfel timp de mai bine de 50 de ani să adauge în colecţia sa aproape 13000 de exemplare de insecte.

Ne povesteşte Bodola Kinga care ne-a revelat abia spre final că este vorba despre pasiunea…. bunicului ei 🙂

Colectia de Insecte Zalau

Cum a fost posibilă această colecţie?

Prin pasiune şi muncă 🙂

A făcut cercetare de teren în diferite zone ale ţării, începând cu Sălaj. Continuă mai apoi cu Maramureş, Caraş Severin, Dobrogea. De la munţii cei mai înalţi şi până la malul Mării Negre, ajungând aproape în toate judeţele ţării.

Colectia de Insecte Zalau

După ce a reuşit să colecteze diferite specii din ţară şi-a extins activitatea prin colecţia de insecte exotice. A făcut schimburi de material cu diferiţi colecţionari sau muzee din ţară şi străinătate. Prin colete poştale, aşa ajungeau o parte din exemplare în colecţia lui.

Colectia de Insecte Zalau

Atras de “fugari” 

În perioada sa de cercetare, a descoperit o subspecie nouă, un coleopter din genul Carabus de pe muntele Gutâi. Denumirea lui este de ”Carabus hampei gutâiensis Takacs et Lie”.  S-a ataşat şi numele de ”Takacs” în semn de omagiu din partea cercetătorilor. Această subspecie creşte doar în pădurile de fag din apropierea oraşului Baia-Sprie.

Colectia de Insecte Zalau

 

Vedeta colecţiei – Gândacul de Zalău

A fost găsit în zona gării CFR, gândac cu care a reuşit multe schimburi exotice.  A trimis multe exemplare la muzeele din Bucureşti, Sibiu, Timişoara, Târgu-Mureş.

Colectia de Insecte Zalau

Cel mai mare fluture nocturn din lume, cu cap de şarpe cobra, cu care se apără de prădători.

Colectia de Insecte Zalau

Colecţia este alcătuită din multe exemplare rare, în special fluturi de zi, care nu se decolorează la lumină.

Colectia de Insecte Zalau

Ce merită să mai ştii despre această colecţie? 

Pentru că în casa lui Takács Adalbert nu era suficient spaţiu ca această colecţie să fie expusă, mai multe muzee şi-au exprimat interesul de a le găzdui. Astfel a intrat în posesia Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă din Zalău, în 1981 iar 1986 s-a deschis prima expoziţie de insecte.

Astăzi, colecţia se află în Galeria de Artă Ioan Sima Zalău, unde vei putea admira şi tablourile realizate de acesta.

Colectia de Insecte Zalau

Pentru contribuţii deosebite la dezvoltarea entomologiei româneşti, Takács Adalbert primește ”Diploma SLR 1990-2000-10 ani de activitate”. 

Este o colecţie impresionantă care merită vizitată. Tocmai de aceea am şi localizat mai jos, Galeria de Artă Ioan Sima Zalău! 🙂

Fotografii realizate de Oancia Iulian şi
Acăprăriţei Elena Andreea

Cu drag,
Echipa Zig Zag prin România.

 

Echipa Zig Zag prin România