Periplul prin Sighișoara medievală, alături de dl. Peter Suciu, ne-a adus în fața scărilor acoperite. Cunoscute și sub denumirea de scările școlarilor ele duc nu doar la Biserica din Deal ci și la Liceul „Josef Haltrich” amplasat lângă biserică.

Sunt 176 de trepte la număr și construite în anul 1849.  Acoperite pentru că se dorea protejarea elevilor de vânt, ploaie, soare sau ninsoare. Grupate câte 6 trepte apoi un spațiu drept au semnificația celor 6 zile lucrătoare și una de odihnă.

Primul popor din lume care a asociat educația cu religia sunt evreii. Oricât de săracă ar fi fost familia toată lumea trebuia să meargă la școală, de aceea în spațiul transilvanian mai regăsim și astăzi școlile lângă biserică. Școala din Deal este una dintre cele mai vechi școli din Transilvania.

Dacă privești fotografiile și îți trece prin gând că nu sunt reale, atunci îți vom confirma că exprimă realitatea. Așa a arătat peisajul timp de cel puțin o săptămână, cu arborele cu flori roșii înflorit. Când am ieșit din întunericul scărilor acoperite ceea ne-a întâmpina este foarte greu de descris în cuvinte, așa că am oprit timpul în fotografii. Ca să ne putem bucura de peisaj și când vremea a mai puțin plăcută 🙂

Ca o răsplată pentru faptul că ai făcut un efort să urci scările acoperite, urmând oricare dintre cele două cărari din imagine, vei ajunge la Biserica din Deal despre care am scris și un articol aici.

Cu drag,
Cosmina

Echipa Zig Zag prin România

Fotografii realizate de Oancia Iulian şi Acăprăriţei Elena Andreea

 

Echipa Zig Zag prin România